Hlavní obsah

Milenka: Kennedy by Sovětům během kubánské krize ustoupil

Novinky, rei
New York

Americký prezident John Fitzgerald Kennedy byl během kubánské krize, kterou na podzim roku 1962 vyvolala přítomnost sovětských raket na Kubě, ochoten Moskvě ustoupit, aby zabránil válce. V chystané knize pamětí to napsala milenka někdejší hlavy USA Mimi Alfordová. Výňatky z knihy v pondělí otiskl list New York Post.

Článek

Alfordová ještě jako 19letá Mimi Beardsleyová nastoupila v létě 1962 na stáž do tiskového oddělení Bílého domu. Když byla v práci teprve čtvrtý den, šla kolem bazénu, v němž prezident každý den plaval. Kennedy ji oslovil, vzal ji na soukromou prohlídku Bílého domu a svedl. „Byla jsem ještě panna,“ píše dnešní důchodkyně.

Románek s jejím odchodem z Bílého domu neskončil, podle Alfordové se pár setkal jen pár dní před zavražděním Kennedyho v Dallasu v listopadu 1963.

Alfordová popisuje převážně už známá fakta o Kennedym. Píše například, že bral množství léků – trpěl Addisonovou chorobou, čili selháním nadledvinek -, a rozvádí, jak ho zasáhla smrt syna Patricka.

„Na podlaze ležela hromada kondolenčních listin. Bral je a nahlas mi je četl. Občas se mu po tvářích kutálely slzy. Na nějaký dopis pak něco napsal, zřejmě poznámky k odpovědi. Většinou je ale jen četl a plakal. A já s ním,“ uvedla Alfordová.

Lepší rudé děti než mrtvé

V té souvislosti poznamenala, že Kennedy byl ochoten Sovětskému svazu během kubánské krize ustoupit a připustit posílení vlivu komunistů jen pár kilometrů od amerických břehů, aby odvrátil hrozící válku. „Ať jsou radši moje děti rudé než mrtvé,“ prohlásil.

Mimi Alfordová se rozhodla knihu „Tenkrát to bylo tajné“ napsat po odhalení jejího vztahu v médiích před devíti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám