Hlavní obsah

Všichni se ptají, zda zmoudříme, tvrdí Schwarzenberg o paktu EU

• Aktualizováno

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který momentálně zastupuje ČR na mnichovské bezpečnostní konferenci, doufá, že premiér Petr Nečas (ODS) ještě přehodnotí své negativní stanovisko ohledně připojení se k paktu o rozpočtové odpovědnosti. Schwarzenberg uvedl, že byl zahraničními politiky opakovaně dotazován, zda ČR takříkajíc "zmoudří" a připojí se k dohodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Dostal jsem několik dotazů, jestli je ještě šance, že zmoudříme," uvedl v sobotu ministr z místa konference. Na tyto dotazy prý odpověděl, že v to doufá.

Jinak nechtěl ze zahraničí domácí situaci komentovat. S Nečasem si rozdílné názory podle Schwarzenberga vyjasní při úterním setkání.

K paktu o rozpočtové odpovědnosti se počátkem týdne na summitu připojilo 25 ze 27 členských zemí EU. Už předem ho odmítla Británie. Nečas nevyloučil, že by se Česko k němu mohlo přidat někdy v budoucnu.

Své pondělní "ne" vysvětlil například nevyjasněností případného ratifikačního procesu v České republice nebo tím, že pakt podle něj nedává nečlenským zemím eurozóny dostatečnou účast na jednání zemí platících eurem. [celá zpráva]

Rozdělená koalice

Státy, které se k smlouvě připojí, by měly dodržovat přísná rozpočtová pravidla. Do svého právního řádu by měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Rozpočtovým hříšníkům mají hrozit automatické sankce. Pakt má být podepsán na začátku března.

Vědci vyzvali Nečase k podpisu
Čtyřiadvacet členů Učené společnosti České republiky vyzvalo v otevřeném dopise premiéra  Nečase k tomu, aby se země připojila k rozpočtovému paktu EU."Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit," napsali.Nejhorší podle vědců je, že premiérovo "ne" unijnímu rozpočtovému paktu směřuje ČR zpět na periferii Evropy. Nečasovi připomněli slova amerického prezidenta Bushe: "Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem."Dopis podepsali mimo jiné astrofyzik Jiří Grygar, dva bývalí předsedové Akademie věd Václav Pačes a Helena Illnerová či národní cenou vlády Česká hlava vyznamenaný virolog Jan Svoboda.
zdroj: ČTK

Kvůli tomu, že se Nečas na summitu k paktu nepřipojil, ho Schwarzenberg obvinil z poškození státních zájmů. Premiér a šéf ODS jeho kritiku odmítl a vyzval ministra zahraničí, který stojí v čele koaliční TOP 09, aby vážil slova. [celá zpráva]

Nečasův postoj podpořil prezident Václav Klaus a nejmenší koaliční strana Věci veřejné. Na stranu TOP 09 se postavila naopak opoziční ČSSD.

Reklama

Související články

Češi odporem vůči paktu EU překvapili

Postoj českého premiéra Petra Nečase, který na pondělním bruselském summitu po boku předsedy britské vlády odmítl pakt o rozpočtové kázni v eurozóně, partnery...

Výběr článků

Načítám