Hlavní obsah

Argentinci spálili britskou vlajku, na Falklandy dorazil pirátský princ William

Novinky,
Buenos Aires

Na protest proti příletu britského prince Williama na Falkandy (Malvíny), kde bude sloužit jako pilot záchranného vrtulníku, se konala ve čtvrtek v Buenos Aires před velvyslanectvím Spojeného království demonstrace. Byla při ní spálena britská vlajka. Protestující označili Williama za pirátského prince. Demonstranti také napadli sídlo banky HSBC a nabádají k bojkotu britských firem, uvedl list Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinci pálí na protest britskou vlajkuVideo: Reuters

 
Článek

Skupina demonstrantů s argentinskými vlajkami, z nichž někteří byli ve fotbalových dresech, polila před velvyslanectvím benzínem britskou vlajku a spálila ji. Protestující přitom zpívali fotbalové halekačky.

Před pobočkou banky HSBC se sešlo sto maskovaných mladíků z levicové buňky Quebracho vyzbrojených holemi. Na zeď nastříkali: „Angláni, vypadněte z Malvín“. Pak házeli barvu na vchod do banky.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Posprejovaná zeď banky HSBC. Nápis vyzývá Brity k odchodu z Falkland

Demonstrující pohrozili, že každý týden budou napadat sídla a zastoupení jiných britských firem. Kvůli tomu byla zvýšena bezpečnostní opatření v Unileveru a BP.

Pirátský princ

„Vyzýváme Argentince, aby bojkotovali britské firmy a jejich produkty na protest proti přítomnosti pirátského prince. Britská imperialistická politika musí být vymýcena,“ uvedl účastník protestu Federico Lopardo a dodal: “Jeho přesun na Falklandy je předvojem jejich zahraniční politiky a má za cíl odvést pozornost od ekonomické a politické krize v Británii.“

Princ William přiletěl letadlem společnosti Titan. Na ostrovech bude sloužit šest týdnů jako pilot záchranného vrtulníku. Královské námořnictvo míní vyslat do oblasti svoji nejmodernější fregatu HMS Dauntless.

Foto: ČTK/AP

Zapálená britská vlajka před velvyslanectvím v Buenos Aires

Letos uplyne třicet let od války o ostrovy, kde se vylodili Argentinci, ale byli na hlavu poraženi.

Vyostřené spory

V posledních letech se spor o ostrovy opět přiostřil, protože se pod nimi nachází ropa a plyn, které chtějí Britové těžit.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Demonstrant háže barvu na dveře banky HSBC.

Británie i Argentina se v posledních týdnech navzájem obvinily z kolonialismu. [celá zpráva]

Spor vyostřují i debaty v Británii ohledně sporných škrtů ve vojenském rozpočtu. Téma Falkland je často použito jako argument proti vyřazení letadlových lodí a kolmostartujících harrierů. [celá zpráva]

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Hořící britská vlajka

Reklama

Výběr článků

Načítám