Hlavní obsah

Ruského plynu jde do Evropy méně, Česko nevyjímaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dodávky ruského plynu do Česka přes Ukrajinu zůstávají nadále mírně nižší proti běžné úrovni tohoto období. Dovozce RWE to kompenzuje plynem ze severního plynovodu Nord Stream. Koneční spotřebitelé pokles v dodávkách tak nepociťují, sdělil mluvčí společnosti Martin Chalupský. Pokles dodávek plynu z Ruska i nadále zaznamenává řada zemí Evropské unie.

Článek

„Nadále registrujeme mírný pokles objemů oproti normálu. Dodávky jsou potvrzovány s našimi dodavateli na denní bázi,“ uvedl Chalupský. Plyn do České republiky putuje z 50 procent východní cestou a z 50 procent severní trasou přes Nord Stream, kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo.

„Mohu potvrdit, že pokles dodávek plynu hlásí různé členské státy: Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko Rumunsko, Řecko a Itálie,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí evropského komisaře pro energetiku Marlene Holznerová. Krizová situace však podle ní nenastává, protože všechny tyto země jsou schopny zajistit si surovinu z jiných zdrojů.

Na vině je mráz

Současné snížení dodávek zemního plynu z Ruska je důsledkem mimořádné mrazivého počasí v Rusku a také v celé východní Evropě. Slovensko ve čtvrtek hlásilo pokles dodávek plynu z Ruska o 30 procent. Méně plynu od ruského Gazpromu odebírá také například Polsko a Itálie.

Polský plynárenský monopol PGNiG však oznámil, že jeho dodávky od ruského Gazpromu se už vrátily na normální úroveň. Nevyloučil ale možnost dalšího mírného poklesu v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám