Hlavní obsah

Dobeš se obul do šéfky Akreditační komise, prý opakovaně selhala

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se v pátek ohradil proti způsobu, jakým Akreditační komise informovala o kauze plzeňských práv, jimž nebyla prodloužena akreditace magisterského programu. Šéfka komise Vladimíra Dvořáková prý selhala. Dobeš tím nicméně nechce jakkoliv zpochybňovat rozhodnutí komise.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

"Nepovažuji za vhodné, aby byly výsledky správního řízení sdělovány nejdříve médiím a až poté samotné Západočeské univerzitě, rektorovi a děkanovi právnické fakulty. Zbytečně to vyvolává vlnu spekulací. Je to nedůstojné a jde o opakované selhání předsedkyně Akreditační komise profesorky Dvořákové,“ uvedl ministr v tiskovém komuniké.

Dvořáková oponuje, že komise je povinna své závěry sdělovat. Sama se prý rektorku univerzity snažila zastihnout ještě před zveřejněním stanoviska, ale nepodařilo se to.

Jde o transparentnost, tvrdí Dvořáková

"Všechny závěry a rozhodnutí má akreditační komise povinnost zveřejňovat," citovala Dvořákovou ČTK. Bližší informace podle ní obsahují zápisy z jednání, které se ale dostanou na veřejnost zhruba po dvou týdnech. Dvořáková je přesvědčena o tom, že zveřejňování rozhodnutí a doporučení komise přispívá k transparentnosti a omezení možné korupce.

Dodala, že komise nestojí o konfrontaci, ale o spolupráci s ministerstvem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Dobeš dodal, že i v minulosti obdrželo ministerstvo řadu stížností dotčených vysokých škol na způsob medializace rozhodnutí Akreditační komise. Verdikty byly prý zveřejňovány ještě před tím, než se staly pravomocnými, respektive ještě v průběhu řízení.

Akreditační komise ve středu oznámila, že škola přijde o akreditaci magisterského studijního programu. Ve čtvrtek proti tomuto rozhodnutí protestovali studenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám