Hlavní obsah

Mrazy skosily v Evropě na 140 lidí, v Česku osm obětí

Právo, Novinky, aš, val, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mráz, který v posledních dnech sužuje celou Evropu, už si na starém kontinentě vyžádal 139 obětí. Uvedla to ve středu agentura Reuters. V České republice od soboty vinou chladného počasí zahynulo minimálně osm osob.

Foto: Osman Karimov , Reuters

Nejvíce mrtvých je na Ukrajině.

Článek

V Praze v noci ze středy na čtvrtek umrzli dva muži. Jeden z nich, 46letý cizinec, byl nalezen pod Barrandovským mostem. Údajně se jednalo o bezdomovce. Druhý muž skoncoval v mrazu svůj život zřejmě úmyslně. Podle mluvčí záchranné služby Kláry Fikejzové se na Praze 4 asi pod vlivem alkoholu svlékl, lehl si na lavičku v parku a umrzl.

Tělo třetího muže bylo nalezeno ve čtvrtek kolem 15. hodiny v Kamýku. V obytném voze byl 62letý muž bez známek života. "Příčinou smrti bylo podchlazení organismu," sdělila Fikejzová.

Záchrana promrzlé ženy v BohumíněVideo: Policie ČR

Mráz si ve čtvrtek ráno vyžádal i život 43letého bezdomovce v Ostravě. Silně podchlazeného jej dovezli na urgentní příjem záchranáři. „Jednalo se o muže, který trpěl chronickými chorobami. Bohužel, kombinace alkoholu a silného mrazu ho stála život. Ani po několika hodinách usilovné resuscitace se lékařům nepodařilo jej zachránit,“ popsal mluvčí ostravské městské nemocnice Jiří Maléř.

V sobotu na Opavsku pravděpodobně umrzl 26letý mladík, jehož podchlazené tělo bylo nalezeno v brázdě na poli.

V úterý pak v Karviné umrzl bezdomovec, který údajně dobrovolně opustil ubytovnu a šel spát do mrazu. Tentýž den vinou mrazů zemřela v Praze na Veleslavíně další bezdomovkyně. Ve středu byl nalezen umrzlý bezdomovec v borském parku v Plzni

Mráz zabil v Evropě přes 130 lidí

Tuhé mrazy si vyžádaly v Evropě přes sto dvacet obětí. Nejvíce je jich na Ukrajině, kde počet mrtvých vzrostl v noci na čtvrtek o dvacet na 63. S omrzlinami bylo hospitalizováno na 950 Ukrajinců.

V Polsku, kde teploty místy poklesly až na mínus třicet, zahynulo za poslední den dalších devět lidí a celkový počet obětí od minulého pátku stoupl na 29. Většinou jde o bezdomovce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zasněžené palmy na francouzské riviéřeVideo: Reuters

Čtyři umrzlé hlásí Německo, 55letý bezdomovec zemřel v Magdeburku. V Dolním Sasku na severu země se na polní cestě mezi dvěma obcemi našlo tělo 69letého důchodce. Zřejmě umrzl v noci na dnešek na podchlazení.

Oběti na životech si mrazy vyžádaly již také v Rakousku. Nedaleko Vídně zemřela 83letá žena, která ve středu odpoledne během procházky upadla a na místě zemřela na podchlazení. Další pravděpodobnou obětí tuhé zimy se stal 50letý muž, jehož tělo bylo nalezeno ve městě Bad Radkersburg na jihovýchodě země.

Ledový Balkán

V Rumunsku počet mrtvých stoupl na 22, když v noci zahynulo osm lidí. Na severu země v Radauti naměřili 31 stupňů pod nulou. Na jihu zase zuřila sněhová bouře.

V Bulharsku zemřelo osm osob. V Srbsku je pět obětí a přes 11 000 lidí sněhové bouře zcela odřízly od světa podobně, jako se tomu stalo v Bosně.

V Turecku, kde již několik dní vytrvale sněží, zemřela jedna žena a tři lidé byli zraněni, když lavina zavalila dům na jihovýchodě země, napsala DPA. V Istanbulu, kde napadlo asi půl metru sněhu, muselo být zrušeno kolem 180 letů.

Problémy na západě

Mrazy zasáhly hlavně střed a východ Evropy, ale tuhá zima způsobuje problémy i ve Francii a v Itálii. Francouzské úřady zakázaly v důsledku mimořádných mrazů a sněžení jízdu nákladních aut po dálnicích na jihu a jihozápadě země.

Silniční, železniční i letecká doprava je vinou zimního počasí narušena také v Itálii, která zažívá nejnižší teploty od 80. let minulého století. V Itálii bylo odřeknuto několik utkání v kopané v sérii A.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám