Hlavní obsah

USA chtějí v Afghánistánu přestat bojovat už příští rok

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy doufají v ukončení bojových akcí v Afghánistánu už v polovině příštího roku. To je více než o rok dříve, než bylo dosud zamýšleno. S překvapivým oznámením přišel ve středu ministr obrany Leon Panetta. Generální tajemník NATO to poté potvrdil.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Američtí vojáci na patrole v Džalálabádu

Článek

„Naším cílem je dokončit veškeré změny v roce 2013. Doufejme, že do poloviny roku 2013, nebo možná později v tom roce, budeme schopni předat bojové úkoly (afghánské armádě),“ citoval ministra deník The Washington Post.

Generální tajemník NATO  Anders Fogh Rasmussen.poté prohlásil, že jakákoliv změna musí záviset na podmínkách v místě a dodal, že plán postupného předávání moci Afgháncům nadále platí a jeho cílem je, aby afghánské bezpečností síly převzaly plně odpovědnost za bezpečnost v zemi do konce roku 2014. Připustil ale, že už v půlce příštího roku by ale mohly převzít vůdčí roli ve všech afghánských provinciích.

"Jsou tady dva horizonty. Jeden v roce 2013, kdy předpokládáme, že poslední provincie by měly přejít pod afghánskou správu. Tím by měl Afghánistán převzít jakousi hlavní zodpovědnost a koncem roku 2014 pak plnou zodpovědnost," dodal k tomu Alexandr Vondra.

Podle amerického deníku by administrativa prezidenta Baracka Obamy ráda zopakovala úspěšný postup z Iráku, kde americká armáda ukončila bojové akce 16 měsíců před odchodem posledního vojáka ze země loni v prosinci.

USA mají v současnosti v Afghánistánu 90 000 vojáků.

Stáhnou se i Británie a Francie 

Británie už uvedla, že v tom případě ukončí bojové operace do konce příštího roku.  Letos by mohla snížit počet nasazených vojáků o 500 na 9000.

Francie kvůli útoku afghánského vojáka oznámila, že ze země odejde o rok dříve. [celá zpráva]

Tálibán nelze porazit

Britský list The Times a stanice BBC ve středu citovaly z tajné zprávy NATO, která vykresluje černé vyhlídky dalších bojů s povstalci z hnutí Tálibán. Ten má podle dokumentu širokou podporu mezi Afghánci a spojenectví s ním se nebrání ani někteří ministři.

Zpráva uvádí, že Tálibán je na cestě k opětovnému nabytí moci, které byl zbaven na podzim 2001 při útoku USA v důsledku teroristických útoků z 11. září. Zároveň zpochybňuje připravenost afghánské armády a policie. Příslušníci například nezřídka své zbraně prodávají na trzích v Pákistánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám