Hlavní obsah

V Düsseldorfu zatkli dalšího komplice vraždících neonacistů

Karlsruhe
Aktualizováno

Německá policie zatkla ve středu ráno v Düsseldorfu dalšího komplice neonacistické skupiny ze Zwickau, která v letech 2000 až 2007 zavraždila devět přistěhovalců a jednu policistku. Oznámila to agentura DPA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Jednatřicetiletý muž, kterého úřady identifikovaly jako Carstena S., je podezřelý z toho, že se podílel na šesti vraždách a jednom pokusu o vraždu. Členům skupiny, která si říkala Národněsocialistické podzemí (NSU), v roce 2001 nebo 2002 přes prostředníky obstaral střelnou zbraň a náboje.

Carsten S. v minulém týdnu přes svého obhájce vzkázal, že kontakty s extrémně pravicovou scénou přerušil v roce 2000. Podle vyšetřovatelů v ní ale působil až do roku 2003 a jako její aktivní člen si byl prý vědom, k jakým účelům může být zbraň použita. Zda s ní ale skutečně byly spáchány vraždy, zatím podle DPA není jasné.

Ve vazbě je v souvislosti s případem vedle Carstena S. pět dalších lidí; jedna ze tří zakladatelek NSU Beate Zschäpeová a čtyři údajní spolupracovníci skupiny. Dva zbývající zakladatelé NSU Uwe Böhnhardt a Uwe Mundlos 4. listopadu zemřeli. Po nepovedené bankovní loupeži Mundlos zabil Böhnhardta a pak obrátil zbraň proti sobě. Zschäpeová nechala vybuchnout byt, ale pak se sama přihlásila na policii.

Neonacistické Nacionálně socialistické podzemí a jeho komplicové
JménoCharakteristika
Členové skupiny
Uwe Mundlos (38)Ideolog skupiny. Obdivovatel nacistů, na stolku měl fotku Rudolfa Hesse. Syn profesora. Po bankovní loupeži se 4. XI. 2011 zastřelil.
Uwe Böhnhardt (34)Pravá ruka Mundlose. Blázen do zbraní. Rád a rychle útočil. Nalezen mrtvý ve vypáleném obytném automobilu, zřejmě ho zabil Mundlos.
Beate Zschäpeová (37)Postupně měla vztah s oběma členy skupiny. Navenek tichá a nevýrazná zahradnice. Po smrti obou dalších členů skupiny se vydala policii
Pomocníci
Holger G. (37)Zařídil falešné doklady pro Böhnhardta, jemuž se podobal. Na sebe pro ně pronajal obytný automobil. V 90. letech byl napojen na ultrapravici v Jeně, kde se triem seznámil. Zadržen 13. XI. 2011.
Andre E. (32) TTvůrce propagandistického videa pro skupinu. V něm se hlásí k vraždám, které spáchali. Zadržen 24. XI. 2011.
Ralf Wohlleben (36)Bývalý funkcionář ultrapravicové strany NPD a klíčová postavy neonacistické scény v Duryňsku. Trojici opatřil jednu zbraň a munici. Zadržen 29. XI. 2011
Matthias D. (36)Triu pronajal dva byty v Zwickau, což jim umožnilo žít pod falešnou identitou. Zadržen 11. XII. 2011
Casrtens S. (31)Koupil střelnou zbraň a munici, kterou triu předal Wohlleben, měl přímé kontakty na trio a patřil k pravicově extremistické Duryňské domobraně. Zadržen 1. II. 2012

Reklama

Související témata:

Související články

Německým neonacistům pomáhala tajná služba

Policejní dohled nad neonacisty, kteří v Německu v průběhu let spáchali deset vražd na imigrantech a policistce, sabotovala tajná služba. Pro list Berliner...

Výběr článků

Načítám