Hlavní obsah

Lékaři ukázali parazitující dvojče, které měl tříletý chlapec v břiše

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chiclayo

Tříletý chlapec z Peru, kterému lékaři nedávno našli v břiše parazitující dvojče, by měl konečně žít normální život. Pondělní tříhodinová operace dopadla úspěšně. Lékaři chlapci nadobro vyndali pozůstatky sourozence z těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tohle parazitující dvojče měl v břiše tříletý chlapecVideo: Reuters

 
Článek

Isbac Pacunda si stěžoval na bolesti v oblasti žaludku, v nemocnici lékaři s překvapením zjistili, že má v břišní dutině své dvojče. Nešlo však o živého jedince, ale pouze o mrtvý 25centimetrový plod, který se částečně vyvinul díky přísunu bratrovy krve.

Lékaři původně odhadovali, že bude nevyvinutý plod vážit 700 gramů, po operaci se však ukázalo, že jeho váha vyšplhala až na 1,2 kilogramu. Neměl vyvinuté srdce, plíce ani mozek, zato u něj šlo rozpoznat páteř, stehenní a pažní kost a lebku s vlasy. Podle lékařů by šlo vyoperovaný plod přirovnat k plodu ve čtvrtém až pátém měsíci těhotenství. [celá zpráva]

Parazitující dvojče ohrozilo některé orgány

Operace se ale neobešla zcela bez komplikací. Plod totiž přirostl k Isbacově pravé ledvině a k játrům.

„Byl to náročný zákrok. Plod byl napojen na játra a pravou ledvinu chlapce. Přívod krve z těchto orgánů mu pak dodával živiny,“ uvedl pro agenturu Reuters doktor Antonio Flores, vedoucí 12členného týmu chirurgů, kteří se na operaci podíleli.

Malý Isbac by měl zůstat v nemocnici v Chiclayu deset dnů na pozorování. Lékaři jsou ale přesvědčeni, že se brzy zotaví a bude žít normální život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám