Hlavní obsah

Američanka porodila šestikilové dítě přirozenou cestou a bez anestetik

– Des Moines
Novinky, Markéta Klánská

Nadprůměrně velké děti zpravidla přicházejí na svět císařským řezem. To ale neplatí pro Ashera Stewardsona z Iowy. Před necelým týdnem se narodil přirozenou cestou, ačkoli jeho váha v matčině břiše vystoupala až na 6,24 kilogramu. Matka navíc nepotřebovala ani uklidňující léky.

Žena porodila obří miminko přirozenou cestou a bez anestetikVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Ultrazvuk před porodem zřejmě skutečnou velikost dítěte zkreslil, všichni tak čekali, že bude chlapec mnohem menší. Váha 6,24 kilogramu a délka 60 centimetrů tedy překvapila dokonce i zdravotní sestry, které se už během služby v nemocnici setkaly s dětmi nejrůznějších velikostí.

„Když přišel na svět, nikdo z nás netušil, jak velký opravdu je, dokud jsme ho nedali na váhu. Hodně nás to překvapilo, navíc byl o 7,6 centimetru větší, než se myslelo,“ uvedla pro agenturu Reuters Kendall Stewardsonová, matka dítěte.

Nešlo o nic výjimečného

Ohromující je ale zejména fakt, že matka porodila tak velkého chlapce přirozenou cestou. Porod trval šest hodin a Stewardsonová si ani nevyžádala epidural či jiné léky utišující bolest.

Zatímco lidé nazývají Kendall hrdinkou, ona sama považuje svůj porod za úžasnou zkušenost, která se ovšem nijak neliší od normálu.

„No, všichni se nad Asherem pozastavují, pro nás je to ale docela standard. Podle mě jsem neměla horší porod, než jiné rodičky. Navíc je náš synek sladký, takže na nás na konci čekal i příjemný dáreček,“ dodala Kendall.

Pouze regionální rekordman

Podle zdravotních sester jde o největší dítě, jaké se v historii nemocnice v Des Moines narodilo bez císařského řezu a bez použití uklidňujících léků. Titul největšího novorozeně však Asher nezískal, musel by totiž vážit alespoň o 2,5 kilogramu víc.

Rekordman, který se v roce 2009 narodil císařským řezem v Indonésii, totiž vážil 8,7 kilogramu. Největší dítě všech dob se pak narodilo v Kanadě v roce 1879. Anna Batesová tehdy přivedla na svět dítě o váze neskutečných 10,77 kilogramu, nepřežilo však déle než 11 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám