Hlavní obsah

Ztroskotaná loď Costa Concordia bude zcela odepsána

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Plány na záchranu lodi Costa Concordia se s největší pravděpodobností nerealizují. Agentura Bloomberg v úterý uvedla, že společnost Costa Crociere i pojišťovny ji jsou připraveny „zcela odepsat“. Řekl to ředitel společnosti Pier Luigi Foschi.

Foto: Reuters

Převrácená Costa Concordia u italského ostrůvku Giglio

Článek

Foschi to oznámil, když odpovídal na dotazy v Senátu: „Jsme toho názoru, že loď už nebude možné uvést do provozu a pojišťovny ji označí za zcela ztracenou“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední podmořské snímky z ConcordieVideo: Reuters

Costa Crociere i společnost Carnival se sídlem v Miami, pod kterou spadá, tak utrpí značnou ztrátu. Už nyní se potýká se skutečností, že její akcie ztratily skoro pětinu hodnoty, napsal Wall Street Journal. .

Foto: Novinky

V senátu se především řešila otázka, zda byla nařízena včas evakuace. Foschi uvedl, že kapitán informoval o proražení trupu společnost dvanáct minut poté, co došlo k nárazu na útes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Práci záchranářům v okolí vraku lodi komplikuje špatné počasíVideo: Reuters

Foschi v této souvislosti přislíbil interní vyšetření katastrofy kvůli možnému porušení vnitřních nařízení a disciplíny. V pondělí už bylo ukončeno prohledávání ponořených částí lodi poté, co se začala deformovat místa, v nichž byly proraženy otvory.

Foto: Darrin Zammit Lupi , Reuters

Pracovník firmy Smit stoupá na vraku lodi Costa Concordia.

Klíčovým úkolem je nyní odčerpat 2400 tun nafty z lodi, aby neunikla do vody. Čeká se, že to zabere měsíc. Pak by se mělo začít s odstraňováním vraku.

O jeho sešrotování zatím nebylo rozhodnuto, ale je stále pravděpodobnější. Při záchraně by bylo nutné pod loď dostat nafukovací vaky, které by trup částečně napřímily. Není ovšem znám stav pravoboku, na němž loď leží, ani se neví, jak pevný je útes.

Italské úřady také míní vytyčit přesněji, kudy budou moci výletní lodě plout.

Reklama

Výběr článků

Načítám