Hlavní obsah

Tříletému chlapci našli lékaři v břiše parazitující dvojče

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chiclayo

Děti často touží po sourozenci. Tříletý peruánský chlapec se ale zřejmě chtěl svého bratra naopak zbavit. Jeho dvojče mu totiž parazitovalo v břiše. V pondělí proto podle plánu podstoupil operaci, která měla tuto anomálii z jeho těla nadobro odstranit.

Tříletému chlapci našli lékaři v břiše jeho vlastní dvojčeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Isbac Pacunda, který patří do peruánského kmene Aguaruna z oblasti Amazonie, si začal stěžovat na stálé bolesti žaludku. Jeho rodiče tedy vyhledali lékařskou pomoc. Doktoři provedli vyšetření ultrazvukem a objevili v Isbacově těle 25centimetrový a 700 gramů vážící nevyvinutý plod přirostlý k jeho břišní dutině.

Podle Leonida Pacundy byl jeho syn vždy aktivní dítě, které nevykazovalo žádné známky zdravotních problémů.

„Můj syn jí normálně, běhá a hraje si jako jiné děti,“ řekl agentuře Reuters chlapcův otec.

Jak se ale zdá, první pohled klame, Isbac rozhodně není jako každé jiné dítě. Uvnitř těla má své dvojče, které pohltil ještě jako embryo v matčině děloze. Tato anomálie se objevuje pouze u jednoho dítěte z 500 000 narozených.

Jediné východisko je operace

Isbac Pacunda se dostal do nemocnice v Chiclayu, asi 770 kilometrů severně od Limy, kde se ho ujal doktor Marco Antonio Flores. Ten pak v čele dvanáctičlenného týmu naplánoval na pondělí 30. ledna náročný chirurgický zákrok.

„Je to velmi riskantní operace, která vyžaduje hodně pečlivosti. Navíc je nutné mít s podobnými zákroky zkušenosti, protože se odděluje od těla plod, který více než tři roky parazitoval v těle hostitele,“ řekl ještě před operací Flores.

Oddělit siamská dvojčata je horší

Zatím není známo, jak chirurgický zákrok dopadl a zda se podařilo dvojče z břišní dutiny tříletého chlapce odstranit.

Neonatolog Jonathan Fanaroff z dětské nemocnice v Clevelandu však pro televizi ABC uvedl, že by mělo jít o výrazně snazší zákrok, než v případě oddělování siamských dvojčat. Zvláště proto, že nelze nevyvinutý plod, který nemá ani mozek, srdce nebo plíce, žádným způsobem zachránit.

Ačkoli jde o vzácnost, podobné případy už jsou v medicíně zdokumentované. Například v roce 2008 lékaři v Řecku odstranili pěticentimetrové embryo z těla devítileté dívky. O dva roky dříve zase lékaři našli z poloviny vyvinuté dvojče s končetinami, genitáliemi a vlasy ve zduřelém břiše 36letého Inda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám