Hlavní obsah

Spadlou sondu jsme špatně naprogramovali, přiznali Rusové

– Moskva

Za neúspěchem mise ruské sondy Fobos-Grunt, jejíž zbytky v polovině měsíce dopadly do oceánu, nestojí americký radar v Pacifiku, nýbrž chyba v programu. K takovému závěru podle deníku Kommersant dospěla ruská vládní komise.

Foto: Profimedia.cz

Sonda Fobos-Grunt před svým vypuštěním

Článek

Komise výsledky svého vyšetřování předala v pondělí šéfovi ruské vesmírné agentury Roskosmos Vladimiru Popovkinovi. Ten ovšem uvedl jako příčinu neúspěchu mise pouze kosmické záření.

Podle zdroje z agentury, na který se Kommersant odkazuje, byla ale příčinou  „programovací chyba, která vedla k simultánnímu restartování dvou provozních kanálů palubního počítače“.

Vyšetřovatelé tak definitivně vyloučili dříve uváděnou možnost, že řízení sondy bylo ztraceno vlivem působení amerického radaru nad Tichým oceánem. „Teorie o americkém radaru byla vyhodnocena jako nepodložená. Série zkoušek prokázala, že elektronika podobná té na palubě Fobos-Grunt přestojí nejvyšší možné hodnoty elektromagnetického záření,“ řekl Kommersantu pracovník ruské agentury.

Sonda Fobos-Grunt byla vypuštěna loni v listopadu a měla nastoupit misi k Phobosu, jednomu ze dvou měsíců Marsu. Když však odstartovala z ruského Bajkonuru, odmítla reagovat na příkazy z řídicího střediska a nezažehl se motor, který ji měl vynést výše. Od té doby kroužila kolem Země. Výška jejího letu se stále snižovala, až bylo jasné, že se ocitne znovu v atmosféře a zřítí se na zem. K tomu došlo 15. ledna. [celá zpráva]

Rusové o cestu k Phobosu usilovali už na konci osmdesátých let. Podle americké vesmírné agentury NASA skončilo neúspěchem už 17 ruských pokusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám