Hlavní obsah

Kalousek chce zavést spotřební daň z vína

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce od roku 2013 zavést spotřební daň z vína. Navrhne to v rámci vyrovnávání dlouhodobých nerovností v daňovém systému. Daň si představuje deset korun za litr, o konečné výši je ale připraven diskutovat.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Článek

Kalousek o dani řekl serveru Týden.cz . Stát by na dani vybral asi dvě miliardy korun.

Daň by podle Kalouska měla být deset korun na litr. "Jestli to pak skončí na osmi korunách, sedmi korunách, není podstatné. Tady jde o narovnání podmínek," řekl večer rádiu Impuls ministr.

"Pro roky 2013 a 2014 určitý mix daňových opatření navrhovat budu. Daň z vína je mezi těmito opatřeními," řekl Kalousek Týdnu.cz. Mezi navrhovanými daněmi podle něho dále bude například daň uhlíková, což je daň na menší zdroje, které spalují uhlí nebo plyn, dodal Týden.

Na víno se nyní spotřební daň na nevztahuje. Má ji jen pivo a tvrdý alkohol. Základní sazba spotřební daně u piva je v Česku 32 Kč za hektolitr za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny. Ještě v roce 2009 byla spotřební daň 24 Kč za hektolitr. Pro malé nezávislé pivovary, jejichž roční výroba piva nepřekračuje 200 000 hektolitrů je uvalena nižší spotřební daň. U malých pivovarů se liší podle roční výroby piva.

Se spotřební daní na víno vinaři nesouhlasí. "Bude nás to znevýhodňovat oproti ostatním zemím Evropské unie," řekl předseda svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. Podle něho ve všech ostatních zemích, kde se víno vyrábí, totiž zdaněno spotřební daní není. Nulová spotřební daň na víno je mj. v Německu, Itálii, Španělsku, Rakousku, Maďarsku či Slovensku.

Pokud by se však spotřební daň v tuzemsku zavedla, platila by i pro víno dovezené ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám