Hlavní obsah

Protestovat proti dohodě ACTA chtěly stovky lidí, nakonec jich přišla jen hrstka

Novinky, mif

Čeští odpůrci dohody ACTA, která má omezit krádeže autorských práv a ochranných známek, vyhlásili na sobotu a neděli okupační protestní akce po celé republice. I když na sociálních sítích podporu přislíbily stovky lidí, nakonec jich první víkendový den dorazila jen hrstka.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Na pražském Václavském náměstí se 28. ledna před polednem uskutečnila malá demonstrace lidí, kteří nesouhlasí s mezinárodní protipirátskou smlouvou ACTA.

Článek

Protesty „Occupy Main Square“ (Okupuj hlavní náměstí) byly naplánovány pro 25 měst. Vedle Brna se měly uskutečnit například v Ústí nad Labem, Olomouci, Mladé Boleslavi či Zlíně.

V Praze se sešla jen desítka odpůrců dohody ACTA, kterým přihlíželo dalších 20 lidí. Podle informací České televize měli větší podporu protestanti v Ostravě. Na Masarykově náměstí se jich sešlo cirka padesát.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Lidé si kryli obličeje maskami

"Není to akce ve smyslu demonstrace, spíše jen setkání odpůrců smlouvy ACTA. Cílem akce je protest proti smlouvě, která znamená cenzuru internetu,“ řekl ČTK jeden z účastníků protestní akce v Praze s tím, že další demonstrace budou následovat.

Protestující lidé neskrývali své sympatie s hackerským hnutím Anonymous, které v posledních dnech napadlo stránky české vlády, FBI, Bílého domu, hudebních vydavatelství a ochránců autorských práv. Na obličejích totiž měli masky, které používají tito hackeři.

O dohodě ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Odpůrci dohody se ale obávají cenzury internetu. „ACTA symbolizuje vše, proti čemu Pirátské strany celosvětově bojují. Politiku prováděnou v zákulisí, upřednostňování korporátních zájmů před lidskými právy, politiku, která se neopírá o fakta, nýbrž o tlak vlivné lobby. Výzvy typu udržení síťové neutrality, která je klíčová pro rozvoj internetu do budoucna, současní mocní neřeší. Místo toho dělají z kopírování jedniček a nul problém globálního rozsahu,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám