Hlavní obsah

Ve Velké Británii řádí záhadná krvelačná šelma

Novinky, Markéta Klánská
Stroud

S novým rokem se do Cotswoldsu ve Velké Británii vplížil také strach. Během prvních několika týdnů tam došlo k několika útokům na zvířata. Stopy na mrtvých tělech divokých srnců a klokanů ze soukromého chovu naznačují, že za útoky stojí nějaká kočkovitá šelma.

Foto: Profimedia.cz

Zatím neznámá šelma útočí na zvířata okolo lesů v anglickém hrabství Gloucestershire

Článek

První oběť byla nalezena 4. ledna nedaleko Stroudu v hrabství Gloucestershire. O dva dny později mrtvého srnce následovali dva klokani ze soukromého chovu z farmy ve vzdálenosti asi 20 kilometrů od původního místa nálezu. Během dalších několika dnů pak v stejné oblasti podobným způsobem zemřeli ještě další dva srnci a jeden klokan.

Všechna mrtvá zvířata s největší pravděpodobností spojuje stejný útočník. Prokousnuté krky a rozpáraná těla odkazují ke kočkovité šelmě typu pumy. Jednomu ze srnců dokonce chyběl čenich, což je důležitá stopa, která opět vede ke kočkovité šelmě. Velké kočky totiž tisknou své čelisti kolem čenichu oběti, aby ji zadusily.

Vzorky DNA by měly odhalit pravdu

Odborníci nyní zpracovávají vzorky DNA, které našli na obětech, v naději, že se dopátrají přesnějších informací.

Foto: Profimedia.cz

Nešťastný chovatel našel 6. ledna na své farmě v Gloucestershiru pár mrtvých klokanů

„Jsem připraven uvěřit, že se na území Spojeného království pohybují divoké kočkovité šelmy. Teď se nám naskytla skvělá šance, jak to potvrdit či vyvrátit. V současné době však ještě není zkoumání vzorků u konce,“ řekl v rozhovoru pro deník The Daily Mail doktor Robin Allaby, expert na evoluční genetiku na Warwické univerzitě.

Nemohlo to být nic jiného než velká kočka

Odborník na velké kočkovité šelmy Frank Tunbridge však už nyní nepochybuje o tom, kdo malé klokany a srny zabil.

„Klokany nemohlo sejmout a zabít žádné jiné stvoření než velká kočkovitá šelma. Klokaní farma je obehnána dvoumetrovým plotem, ale nenašly se v něm žádné stopy po násilném vniknutí. Predátor ho tedy musel přeskočit,“ uvedl Tunbridge.

„Zabiják strávil v té oblasti dvě noci. Během první zamordoval dva klokany, poté přišel znovu a zabil dalšího. Všechny oběti vykazují jasné znaky napadení panterem nebo pumou,“ dodal 65letý odborník.

Zničený majitel klokanů z Gloucestershiru nechtěl v médiích uvádět své jméno ani bydliště, zato však zveřejnil naturalistické fotky zamordovaných klokanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám