Hlavní obsah

Česko v tichosti schválilo dohodu ACTA - bič na internetové piráty

Zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky ve čtvrtek podepsali v Tokiu dohodu ACTA, která má omezit krádeže autorských práv a ochranných známek. Na svých webových stránkách to oznámilo japonské ministerstvo zahraničí, které bylo pověřeno úschovou smluvních dokumentů. Kritici smlouvy považují dokument za nástroj směřující k cenzuře internetu a omezení svobody globální výměny informací.

Foto: Archiv, Právo

Článek

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Odpůrci dohody se ale obávají cenzury internetu. „ACTA symbolizuje vše, proti čemu Pirátské strany celosvětově bojují. Politiku prováděnou v zákulisí, upřednostňování korporátních zájmů před lidskými právy, politiku, která se neopírá o fakta, nýbrž o tlak vlivné lobby. Výzvy typu udržení síťové neutrality, která je klíčová pro rozvoj internetu do budoucna, současní mocní neřeší. Místo toho dělají z kopírování jedniček a nul problém globálního rozsahu,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany.

Dohodu bude schvalovat Evropský parlament

Čtvrteční podpis dohody ACTA, kterou kromě České republiky schválili také zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament.

Podrážděně na text smlouvy ACTA a obdobného amerického dokumentu SOPA zareagovala zejména internetová komunita. Značnou pozornost vyvolalo protestní vypnutí internetové encyklopedie Wikipedia a dalších webů. [celá zpráva]

Hackerské hnutí Anonymous v reakci na chystané zákony a vypnutí serveru Megaupload napadlo webové stránky ministerstev a centrálních úřadů ve Francii, USA, Polsku a v některých dalších zemích. Na jejich seznamu jsou ale i další cíle, například stránky Ochranného svazu autorského. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám