Hlavní obsah

Samková chce do mačetové kauzy zapojit studenty, kritice komory se diví

Novinky, val

Advokátka Klára Samková, která v minulých dnech informovala o převzetí obhajoby pachatelů mačetového útoku v Novém Boru, se ohradila proti následné reakci České advokátní komory (ČAK). Ta poukázala na možná pochybení v rozhodnutí Samkové zapojit do případu studenty práv.

Foto: Archiv, Právo

Klára Samková

Článek

"Považuji za opravdu velmi nešťastné, aby Česká advokátní komora informovala o zahájení jakéhokoliv šetření proti svému (povinnému) členovi tím, že to oznámí médiím a nikoliv jemu samotnému,“ postěžovala si Samková Novinkám. Reagovala tak na rozhodnutí ČAK prověřit její nápad přibrat si na pomoc studenty. [celá zpráva]

Podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové ČAK prověří, zda advokátka tímto svým krokem nepostupuje v rozporu se zákonem. Spekuluje se také o možných komplikacích vzešlých z advokátčina rozhodnutí uveřejňovat materiály z průběhu šetření na internetu.

Mediální aktivitu ČAK nechápu, pakliže ji ovšem nemám považovat za aktivitu směřující proti mojí osobě
Klára Samková

„Považuji to za ústrk a je otázka, zda bych to rovněž nebyla oprávněna považovat za snahu ČAK vměšovat se do způsobu mojí obhajoby mých klientů,“ podotkla Samková, která v prohlášení na serveru Romea.cz označila překvalifikaci novoborského útoku za mediální krok, který „má přesvědčit českou veřejnost o tom, že justice má romskou otázku ‘pevně v rukách’". [celá zpráva]

„Mediální aktivitu ČAK nechápu, pakliže ji ovšem nemám považovat za aktivitu směřující proti mojí osobě," řekla advokátka s tím, že by uvítala, kdyby se na ni komora předem obrátila. „Věc by byla vyřešena během tří minut,“ dodala.

Některá fakta jsou podle ní sporná

O převzetí případu informovala Samková minulý týden. Podle ní došlo k dezinterpretaci některých událostí. "Rozhodla jsem se převzít tuto obhajobu poté, co jsem se přesvědčila, že řada událostí, prezentovaných médii jako jednoznačná, se vůbec nestala nebo jejich interpretace je sporná," uvedla v prohlášení.

Na dotaz Novinek, o jaké konkrétní události se jedná, právnička nebyla schopna odpovědět kvůli vytíženosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám