Hlavní obsah

Advokátní komora prověří Samkovou

Právo, Jaroslav Švehla

Česká advokátní komora (ČAK) se začala zabývat výroky advokátky Kláry Samkové, která bude obhajovat pětici Romů, obviněnou ze srpnového mačetového útoku na hosty herny v Novém Boru. Krvavá řež tehdy skončila těžkým zraněním hlavy jednoho z trojice napadených. Policie případ kvalifikovala nakonec jako pokus vraždy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokátka Klára Samková

Článek

Samková na Romea.cz uvedla, že řada událostí se vůbec nestala, a obvinila policii a justici, že v tomto případě pracují na společenskou objednávku. Při obhajobě obviněných jí má pomoci skupina dobrovolníků. Samková také chce veškeré materiály z případu zveřejňovat na webových stránkách své advokátní kanceláře.

„Protože obhajoba pěti obviněných (z nichž dva jsou na útěku) je tak náročný úkol, že se jej nelze zhostit pouze v jednom člověku nebo ve standardní spolupráci se zaměstnanci a spolupracujícími advokáty kanceláře, oslovila jsem studenty právnické fakulty a požádala je o pomoc při vedení a obhajobě tohoto případu,“ uvedla Samková na serveru.

Právě tato pasáž zaujala vedení advokátní komory. Není totiž možné, aby v trestním řízení studenti fakulty získávali informace ze spisu nebo aby Samkovou v obhajobě zastupovali.

„Ten výrok paní advokátky Samkové nás také zarazil,“ řekla Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Tajemník ČAK již dal podnět kontrolní radě, aby prověřila, na kolik jsou vyjádření paní advokátky Samkové autentická. „Kontrolní rada prověří, zda advokát nepostupuje v rozporu se zákonem o advokacii a s jinými právními a stavovskými předpisy,“ dodala Chaloupková s tím, že v případě rozporu bude vedeno s advokátkou kárné řízení.

Starosta má obavy

Samková ve vyjádření pro server uvedla, že překvalifikování mačetového útoku na trestný čin vraždy ve stadiu pokusu považuje za účelovou mediální objednávku. „Má přesvědčit českou veřejnost o tom, že justice má romskou otázku, pevně v rukách‘, a útočníci mají dostat exemplární tresty bez ohledu na to, co se stalo ve skutečnosti,“ tvrdí advokátka.

Starostovi Nového Boru Jaromírovi Dvořákovi (Starostové pro Liberecký kraj) se výroky obhájkyně nelíbí, obává se, že mohou rozvířit již dost napjatou atmosféru ve dvanáctitisícovém městě. „Pokud se nebudou dělat z pachatelů oběti, tak ve městě bude klid,“ myslí si Dvořák.

„Jestli někdo v hospodě v neděli v poledne někoho napadne mačetou, musí za to nést zodpovědnost,“ řekl Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám