Hlavní obsah

Déšť a tající sníh rozbouřil hladiny plzeňských řek

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až na druhý povodňový stupeň vystoupala v pátek ráno řeka Radbuza v Tasnovicích na Domažlicku a poté i ve Staňkově. Korytem se v sedm ráno valilo skoro dvacet kubíků za sekundu, to je přibližně desetinásobek normálního stavu. Na prvním stupni byla Mže v Kočově, Úhlava v Tajanově a Přešticích i Berounka pod Plzní. K žádným škodám zatím nedochází.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Radbuza ve Staňkově dosáhla druhého povodňového stupně.

Článek

„Řeky rozvodnil vydatný déšť a tající sníh, jehož odtávání urychlil teplý vítr,“ řekla Právu Lenka Boříková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. „Nejvíce, čtyřicet milimetrů, napršelo v Hojsově Stráži na Šumavě,“ dodala Boříková.

Po jedenácté hodině hladina Radbuzy ve Staňkově překročila druhý povodňový stupeň, už ale výrazně nestoupá. Před jednou odpoledne se držela zhruba deset centimetrů nad limitem pro tento stupeň. Na horním toku v Tasnovicích, kde platil druhý stupeň od rána, už dochází k poklesu. Stav pohotovosti platí od dvanácti hodin také na Úslavě v Prádle. První stupně platily po poledni na některých místech Úhlavy, Střely a Berounky.

Situace se může opět zkomplikovat ze soboty na neděli, kdy se očekávají další výrazné srážky. „Pak se dají opět očekávat vzestupy hladin na všech řekách Plzeňského kraje. Jak budou výrazné, se zatím nedá říci,“ doplnila Boříková. [celá zpráva]

V Jihočeském kraji se na první stupeň dostala na dvou místech Skalice. Konkrétně ve Varvažově a v Zadním Poříčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám