Hlavní obsah

V Iowě nevyhrál Romney, víc hlasů měl Santorum

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Des Moines

Republikánský kandidát Mitt Romney nevyhrál první primárky v americkém státě Iowa. Těsnou většinu získal druhý Rick Santorum, ale ani on nebyl vyhlášen vítězem. Klání po kontrole všech hlasů označilo ve čtvrtek vedení iowských republikánů za nerozhodné.

Foto: Profimedia.cz

Rick Santorum během prezidentské kampaně v Iowě.

Článek

Podle bezprostředně vyhlášených výsledků vyhrál Romney o osm hlasů, a získal tak důležitou psychologickou výhodu do další kampaně. Nyní se ukázalo, že v hlasováních ve stranických shromážděních na začátku roku v Iowě získal Santorum o 34 hlasů víc než Romney. Nebyl nicméně vyhlášen vítězem, protože nejsou k dispozici ke kontrole hlasy z osmi z celkem 1774 okrsků, a není proto možné s jistotou stanovit, kdo vyhrál. Tam totiž mohl Romney získat chybějící hlasy.

Iowský list Des Moines Register napsal, že při kontrole hlasů byly zjištěny nepřesnosti ve 131 okrsku. V jednom případě se počet sečtených hlasů posunul o 50. V posledních hodinách sčítání Romney stahoval náskok Santoruma a nakonec jej o osm hlasů předstihl. [celá zpráva]

"Bylo to nerozhodné," řekl výkonný ředitel stranických shromáždění republikánů v Iowě Chal Olsen.

"Výsledky z iowských stranických shromáždění ukazují, že šlo prakticky o remízu," uvedl v prohlášení Romney. Podobně mluvil i Santorum pro Fox News: "Pro mne to nic neznamená, bylo to těsné."

Romney po Iowě přesvědčivě zvítězil v primárkách ve státě New Hampshire. [celá zpráva]

Náskok v Jižní Karolíně se zmenšuje

Oznámení nebude mít praktický dopad na počet delegátů, o které kandidáti soupeří a kteří určí na stranické konferenci republikánského prezidentského kandidáta. Může mít ale vliv na primárky v sobotu v Jižní Karolíně, kde je sice Romney favoritem, ale v posledních dnech se jeho náskok před Newtem Gingrichem v průzkumech zmenšuje.

Romney dostal v průzkumech 33 procent hlasů, Gingrich 23 procenty, třetí je Santorum s 16 procenty a čtvrtý Ron Paul s 13procenty  před Rickem Perrym se šesti procenty. Na začátku ledna ztrácel Gingrich na Romneyho v Karolíně 19 procentních bodů. Rick Perry ve čtvrtek z boje o Bílý dům odstoupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám