Hlavní obsah

Většina cestujících na lodi zahynula při večeři v luxusní restauraci

Italští pátrači nadále prozkoumávají podpalubí luxusní výletní lodi Costa Concordia, která v pátek havarovala u břehu ostrova Giglio. Prošli již čtvrtou palubu, kde našli nejvíce obětí. Většině lidem se stala osudná galavečeře v luxusní restauraci na zádi. V restauraci a bezprostředně u ní bylo objeveno sedm z jedenácti těl, napsal britský list The Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Interiér potopené lodi Costa ConcordiaVideo: Reuters

 
Článek

Oběti byly oblečeny ve večerních róbách, na nichž měly záchranné vesty. Z restaurace, kterou po nehodě zalilo moře, se už lidé nedostali a luxusní prostory se jim staly hrobem. Záchranáři se domnívají, že se právě chystali místnost opustit, když v tom se loď naklonila a dovnitř vnikla voda.

Úřady mezitím ve středu jmenovaly první oběť – 38letého maďarského houslistu Sándora Fehera.

Foto: Profimedia.cz

Cestující Filip Dude vyfotografoval luxusní restauraci na ztroskotané lodi Costa Cocordia.

Záchranáři pokračují v pátrání po pohřešovaných, jichž jsou dvě desítky. Potápěči v rizikovém prostředí pracují v párech. Loď má 11 palub a na každé z nich jsou chodby o délce 300 metrů. Všechny jsou přinejmenším částečně pod vodou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sousedé se kapitána Schettina zastávajíVideo: Reuters

Potápěči z různých záchranných sborů včetně specialistů námořnictva vidí jen na metr a půl a běžně jim na brýlích přistávají plovoucí boty, kufry, láhve, noviny či židle.

Vojenští odborníci zatím v trupu lodi s pomocí výbušnin udělali tři otvory a zvažují přidat dalších pět, aby práce pokračovaly rychleji.

Odčerpávají i palivo

Záchranáři se také narychlo snaží odčerpat z obří lodi veškeré palivo, jehož loď vezla více než 2 300 tun. „Palivo se nachází v 17 nádržích. Jeho množství v nich bude samozřejmě různé. Lidé, kteří pracují na odčerpávání, vyvrtají do každé nádrže díru, a přečerpají ji do přistaveného nákladního člunu, tankeru nebo vlečné lodi,“ citovala stanice BBC jednoho ze záchranářů. Muž doplnil, že pokrok bude záviset na počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden ze záchranářů z vyčerpání zkolabovalVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám