Hlavní obsah

Řecko zbankrotuje, mají jasno ratingové agentury

Mezinárodní ratingová agentura Fitch předpokládá, že krizí deptané Řecko se v relativně krátké době dostane do platební neschopnosti. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: Michal Mocek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Stane se to. Řecko je insolventní, takže zbankrotuje,“ je přesvědčen Edward Parker, šéf divize Fitch pro státní ratingy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. „Nemělo by to být pro nikoho překvapení,“ dodal Parker s tím, že nejhorší variantou by byl neřízený bankrot.

V pondělí v podobném duchu ohledně řeckého bankrotu varoval i Moritz Kraemer, šéf oddělení státních ratingů pro Evropu agentury Standard & Poor’s.

Recese a nezaměstnanost

Řecko je v posledních letech v hluboké recesi, k níž teď hodně přispívá i snaha vlády šetřit na výdajích. Kabinet sice zavedl několik dodatečných opatření, která měla příjmy rozpočtu zvýšit, plán ale podle agentury Reuters nevyšel. Nepomohlo ani další zvýšení daní.

Země se čím dál tím víc ohýbá pod tíží dluhů. Ani k alespoň mírnému úsměvu na tváři nepřispívají data řeckého statistického úřadu ELSTAT. Podle něj totiž nezaměstnanost za říjen vylétla na rekordních 18,2 procenta, čímž pokořila další nelichotivý rekord.

Už i MMF vidí situaci bledě

Důvěru ve schopnost Řecka ozdravit veřejné finance a vypořádat se s vysokým zadlužením ztrácí prý už i Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle MMF bude muset Řecko přijmout nová opatření, aby se vyhnulo bankrotu a splnilo cíle dohodnuté s mezinárodními věřiteli. Dalšími možnostmi jsou prý podle fondu odpuštění větší části dluhů soukromými investory či zvýšení pomoci od členských zemí eurozóny.

Na summitu konaném v říjnu loňského roku se věřitelské banky navíc dohodly na „dobrovolném“ snížení řeckého dluhu ve výši 50 procent. Ani tento krok však pro záchranu Řecka nemusí být dostatečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám