Hlavní obsah

Stále chybí 29 lidí ze ztroskotané Costa Concordia, naděje se vytrácí

• Aktualizováno

Záchranáři u potopené italské výletní lodi Costa Concordia pokračují v pátrání po pohřešovaných, jejichž počet v pondělí pozdě večer nově stanovili na 29. Čas na záchranu pohřešovaných se krátí, záchranáři přesto tvrdí, že ještě mají „jiskru naděje“. Italská média v úterý ráno informovala o nalezení sedmé oběti, to se však nepotvrdilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři na ztroskotané lodiVideo: Reuters

 
Článek

Agentury původně oznámily, že tělo sedmé oběti bylo nalezeno přímo v lodi. Záchranáři to později dementovali. Počet mrtvých tak nadále zůstává na šesti.

Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě najela v pátek večer na útes u ostrova Giglio. Záchranáři nadále pátrají po pohřešovaných, jichž bylo podle původního odhadu 16, ale tento odhad byl v pondělí upraven. Mezi hledanými jsou občané Itálie, USA, Německa, Francie, Indie, Peru a Maďarska. Pohřešováni jsou i čtyři členové posádky.

Pondělní pátrání muselo být na čas přerušeno, protože plavidlo sklouzlo z útesu.

V úterý záchranáři provedli na lodi dva řízené výbuchy, aby si usnadnili přístup k dalším kajutám, které dosud neprohledali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři provedli na potopené lodi řízený výbuchVideo: Reuters

Čas na záchranu pohřešovaných se krátí. „Ještě ale je jiskra naděje“, citovala BBC šéfa místní pobřežní stráže Marka Bruska.

Kapitána chtějí obvinit

Podle italských úřadů může za nehodu 52letý kapitán lodi Francesco Schettino, který plul příliš blízko břehu. Údajně chtěl pozdravit kolegu. Schtettino je ve vazbě a hrozí mu obvinění ze zabití.

"Kapitán je ve velmi těžké situaci, neboť jsem si jist, že opustil loď ještě, když mnoho pasažérů stále čekalo na evakuaci," prohlásil státní žalobce Francesco Verusio. Na pobřeží si vzal taxi a chtěl, aby ho odvezlo pryč. Výzvy k tomu, aby se vrátil a řídil evakuaci, ignoroval. [celá zpráva]

Kapitán Schettino obvinění odmítá. Soudce má o dalším postupu v řízení s ním rozhodnout v průběhu úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři umístili okolo Costa Concordie bariéry proti úniku palivaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám