Hlavní obsah

Soud odmítl jednu z námitek proti znalci Mazlovi

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Advokát ultrapravicové aktivistky Lucie Šlégrové Petr Kočí neuspěl s jednou ze dvou námitek podaných proti znalci na extremismus Michalu Mazlovi. Námitka podjatosti se týkala toho, že znalec sám politicky působil, a navíc je prý na znaleckých posudcích finančně závislý. Soudce okresního soudu v Mostě ale takové argumenty smetl ze stolu, jak Právu potvrdil sám Mazel.

Foto: propolice.cz

Michal Mazel

Článek

„V pátek mi přišlo rozhodnutí soudu o zamítnutí námitek. V inkriminovaném případě mám být ne jako znalec, ale jen jako konzultant. Námitku, že jsem dobře živ jen ze znaleckých posudků, soud odmítl, mám advokátní praxi a není důvod k tomu, aby mě živily právě jen posudky,“ potvrdil Právu Mazel. V případu, kde bude fungovat jako konzultant, je více obžalovaných, mezi jinými i právě Šlégrová.

Kočí v jiném případu Mazla kromě výše zmíněných námitek napadl ještě proto, že je prý židovského původu, a proto nemůže objektivně svědčit v případech dotýkajících se pravicového extremismu. O této námitce, po které se na advokáta snesla sprška kritiky kolegů i představitelů justice, soud zatím nerozhodoval.

Tento týden Právo upozornilo, že Mazel jako jeden z mála znalců na extremismus v České republice končí se svou činností. Poslední kapkou k jeho rozhodnutí byla právě námitka podjatosti vzhledem k jeho údajně židovskému původu, což si žalovaná strana vydedukovala ze jména Mazel, které údajně pochází z hebrejského Moše.

Sám Mazel uvedl, že židovského původu není, dál už ale nechce snášet tlak svých odpůrců a číst si o sobě na neonacistických webových stránkách, „čím má dostat po hlavě“. [celá zpráva]

Postupem advokáta Kočího proti Mazlovi, který se mimo jiné podílel na zakázání Dělnické strany a kauze žhářů z Vítkova, se bude příští týden zabývat Česká advokátní komora. Advokátovi hrozí i kárné řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám