Hlavní obsah

Ruská loď vezla syrskému režimu 60 tun zbraní

Novinky, rei
Nikósie

Na Kypru musela ve středu kvůli bouři zakotvit ruská loď plující do Turecka a Sýrie. Podle místních zdrojů vezla režimu prezidenta Bašára Asada až 60 tun zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad (vlevo) se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem na snímku z roku 2008

Článek

Loď MV Chariot vyrazila počátkem prosince ze Sankt Petěrburku a jejím cílem byl syrský přístav Lakatíja. Inspektoři v kyperském Limassolu nebyli schopni otevřít čtyři kontejnery, které plavidlo vezlo, ale náklad označili za nebezpečný. Místní média následně uvedla, že v kontejnerech jsou desítky tun munice a zbraní.

Kyperské ministerstvo zahraničí pak oznámilo, že lodi bylo povoleno pokračovat v plavbě. Rusové slíbili, že změní kurs a do Sýrie nepoplují.

Rusko zůstává jedním z mála spojenců syrského režimu, ačkoliv prezident Dmitrij Medvěděv varoval Asada, že půjde-li silou proti vlastnímu lidu, špatně skončí. Moskva nepodpořila rezoluci o Sýrii v Radě bezpečnosti OSN a v létě do oblasti vyšle svoji válečnou loď. Podle Washingtonu Rusko dál Damašku dodává moderní techniku a zbraně.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepokoje v Sýrii si vyžádaly už 5800 obětí

Na 5800 stoupl počet devítiměsíčních politických nepokojů v Sýrii. Tvrdí to tamní opozice, která v neděli v podrobné bilanci obětí tvrdí, že mezi mrtvými je...

Výběr článků

Načítám