Hlavní obsah

Nigérii zachvátila vlna sektářského násilí, strach má i OSN

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abudža

Nejméně osm obětí si podle BBC vyžádal zatím poslední v řadě útoků v Nigérii. Napaden byl v noci na středu bar ve městě Potiskum ve státě Yobe na převážně muslimském severu země. Mezi zabitými jsou i policisté. Obavy z vlny sektářského násilí vyjádřil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun při úterním jednání s nigerijským ministrem zahraničí.

Foto: ČTK/AP

Nigerijská křesťanka zraněná při jednom z předchozích útoků

Článek

„Členové podezřívané islámské sekty napadli popíjející partu a zabili osm lidí, z nichž čtyři byli policisté,“ uvedl policejní komisař státu Yobe Tanko Lawai pro agenturu Reuters. Doplnil, že mezi oběťmi je i sedmileté dítě. Útočníci odjeli i na motocyklech.

Útok se připisuje sektě Boko Haram, která se přihlásila už k předchozím. Odmítá západní zvyklosti a chce na severu země zavést právo šaría. Pohrozila i útoky na vojenské a policejní síly. [celá zpráva]

V Yobe přitom byl už před útokem vyhlášen výjimečný stav kvůli nebezpečí ze strany Boko Haram. Ta je podezřelá z vazeb na al-Káidu v islámském Maghribu.

Útok následoval krátce po jiném, odvetném, při němž ve městě Benin na křesťanském jihu zemřelo pět osob, když byla zapálena mešita a sousední islámská škola.

Nigerií navíc zmítají masové protesty kvůli zdvojnásobení ceny benzínu. Konaly se v Lagosu i v Abudži. V pondělí při nich zemřelo šest lidí. V úterý byly přesto ještě větší. Účastnil se jich i zpěvák Femi Kuti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám