Hlavní obsah

Republikánský kandidát Romney vyhrál druhé primárky za sebou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney vyhrál v noci na středu republikánské primárky v New Hamsphire, když dostal 40 procent hlasů. Druhý skončil Ron Paul s 23 procenty a třetí Jon Huntsman se 17 procenty. Vítězství Romneyho se čekalo. O výsledcích po sečtení 94 procent hlasů informovala CNN. Romney získal 12 delegátů pro Kongres.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mitt Romney vyhrál primárky v New HamsphireVideo: Reuters

 
Článek

Romney se stal prvním republikánem od roku 1976, který vyhrál primárky v prvních dvou státech, i když v Iowě minulý týden zvítězil jen o osm hlasů. Už předběžné průzkumy dávaly Romneymu značný náskok před konkurenty. Pomohlo mu, že pochází ze sousedního Massachusetts, tuto výhodu ale nemůže uplatnit v dalších primárkách 21. ledna v Jižní Karolíně.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Mitt Romney se svými příznivci po vítězství v New Hampshire

Romney už v projevu mluvil jako vítěz: „Dnes večer oslavujeme. Zítra se vracíme zpátky do práce.“ Současně dodal, že Obama selhal a požádal "dobré občany" Jižní Karolíny, aby se připojili k "dobrým občanům" New Hampshire a rok 2012 se stal rokem, kdy "Obamovi vyprší čas“.

Foto: ČTK/AP

Jon Huntsman na předvolebním shromáždění v New Hampshire

Agentura Reuters nicméně v úterý zveřejnila průzkum, podle něhož by massachusettský exguvernér nyní v souboji s Obamou prohrál. Zatímco současný šéf Bílého domu by získal 48 procent hlasů, Romney by měl 43 procent hlasů.

Romney navíc získal v New Hampshire letos méně hlasů než před čtyřmi roky, kdy přitom skončil až druhý za Johnem McCainem, podotýká ČTK.

Výsledky v New Hampshire po sečtení 95,4 procent hlasů (dle Washington Post)
Kandidátprocent hlasůpočet hlasů
Mitt Romney39,495 666
Ron Paul22,855 451
John Huntsman16,940 903
Newt Gingrich9,422 920
Rick Santorum9,322 685
Rick Perry0,71 709

Pro další vývoj primárek bylo klíčové, kdo skončí druhý. Rick Santorum, který překvapil druhým místem v Iowě, propadl a skončil pátý s devíti procenty těsně za Newtem Gingrichem. Ukázalo se, že skutečně nemá dostatečnou podporu a dost prostředků.

Foto: Neal Hamberg , Reuters

Ron Paul na předvolebním shromáždění v New Hampshire

Vetřelec Ron Paul

Druhý skončil s 23 procenty Ron Paul obhajující osobní svobodu a požadující redukci vlády i méně angažmá USA ve světě. Rona Paula ale komentátor CNN označil za vetřelce. Nepodporuje ho žádná tradiční skupina republikánských voličů, ale velmi mladí voliči, kteří se dříve primárek neúčastnili a kteří se nehlásí k žádné straně. Hodně z nich také nevěří v Boha a nejsou ženatí nebo vdaní.

Třetí je bývalý velvyslanec v Číně Jon Huntsman, který se primárek v Iowě neúčastnil. Třetí místo se 17 procenty mu dalo naději pro další primárky. I on ale má nezvyklé spektrum, když ho podporují nezávislí voliči, kteří obvykle volí demokraty.

Časopis Politico považuje primárky za rozhodnuté. „Romney, chlapík, o kterém nám říkají, že ho nenávidí 75 procent Republikánské strany, vede průzkumy i v Jižní Karolíně a na Floridě,“ napsal. V těchto státech budou primárky 21. a 31. ledna. A právě tyto státy patří ke klíčovým.

Naopak otazník visí nad dalším pokračováním texaského guvernéra Ricka Perryho, který získal jen procento a už po prohře v Iowě uvažoval, že nebude v boji o nominaci pokračovat. Zatím však neodstoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám