Hlavní obsah

Počítačový červ ukradl desítky tisíc hesel uživatelů Facebooku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákeřný počítačový červ Ramnit se poprvé objevil už v dubnu roku 2010. Přesto i po dvou letech dokáže napáchat pěknou neplechu. Podle serveru ZDNet se mu podařilo na přelomu roku získat přístupové údaje více než čtyř desítek tisíc uživatelů Facebooku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Únik hesel odhalila bezpečnostní laboratoř Seculert, která získala přístup k serverům, kam červ ukládá ukradené údaje. Zástupci firmy napočítali přibližně 45 tisíc přihlašovacích loginů a hesel k Facebooku. Většina postižených uživatelů přitom pochází z Velké Británie a Francie.

Jak přesně se podařilo červovi takové množství hesel ukrást, společnost Seculert neprozradila. Podle zástupců Facebooku ale není počet odcizených přístupů tak vážný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zhruba polovina dat je totiž již neplatná.

„Naši bezpečnostní experti zkontrolovali získané údaje a většina hesel je již neplatná. Samozřejmě jsme již vyzvali dotčené uživatele, aby si co nejdříve zajistili bezpečnost svých účtů,“ citoval server ZDNet mluvčího Facebooku.

Podle poslední uveřejněné statistiky společnosti Eset patří červ Ramnit mezi deset nejrozšířenějších hrozeb na světě. Podařilo se mu nakazit bezmála procento počítačů. První místo patří již několik měsíců za sebou hrozbě INF/Autorun (4,38 %). Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám