Hlavní obsah

Libye odložila rozhodnutí o vydání Kaddáfího syna

– Haag • Aktualizováno
Novinky, rei

Libye v úterý požádala Mezinárodní trestní soud (ICC) o prodloužení lhůty, během níž měla oznámit, zda předá mezinárodní spravedlnosti Sajfa Isláma Kaddáfího. ICC už Tripolis kritizoval, že Libye nedodržela stanovený termín, do něhož měla předat informace o zdravotním stavu a právním postavení syna zabitého vůdce Muammara Kaddáfího, uvedla BBC.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího syn Sajf

Článek

Libyjská vláda odklad zdůvodnila špatnou bezpečnostní situací v zemi. Přechodná národní rada informovala soud 24. listopadu, že by si přála soudit Sajfa Isláma v Libyi.

Na Kaddáfího mladšího vydali v Haagu zatykač kvůli obviněním ze zločinů proti lidskosti. Sajf byl dopaden na jihu Libye v listopadu, když se snažil uletět ze země. ICC žádal vydání Sajfa, ale později jeho hlavní žalobce Louis Moreno-Ocampo připustil, že by proces mohli zajistit Libyjci, bude-li soud spravedlivý. Také k tomu se měl Tripolis vyjádřit, což neudělal.

Nová vláda má potíže s odzbrojením milicí, které se podílely na porážce Muammara Kaddáfího a nyní bojují o vliv mezi sebou. [celá zpráva]

Kaddáfího syna zadržují ve městě Zintán na severozápadě země. Sajf minulý měsíc zástupcům americké nevládní organizace Human Rights Watch řekl, že je o něj dobře postaráno, nicméně nemá k dispozici právníka a ani netuší, jaká obvinění jsou proti němu vznesena.

Zástupce HRW Fred Abrahams měl podle BBC ze setkání dojem, že Sajf „plně nechápe, že už není jedním z nejmocnějších lidí v zemi“.

V listopadu se také psalo, že Sajf trpí gangrénou zraněné pravé ruky a lékaři mu možná budou muset amputovat tři prsty. [celá zpráva]

Není jasné, zda byla amputace provedena.

Reklama

Výběr článků

Načítám