Hlavní obsah

Zoufalí investoři platí Německu za to, že mu můžou půjčit

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé ministerstvo financí poprvé v historii „prodalo“ šestiměsíční státní pokladniční poukázky se záporným průměrným výnosem. Investoři tedy raději skousnou mírnou ztrátu za to, že mu mohou půjčit, což v podstatě znamená, že Německu za svou půjčku ještě zaplatí. Emise se záporným výnosem jsou na dluhopisových trzích raritou, uvedla agentura Reuters.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Německo prodalo v pondělní aukci šestiměsíční poukázky v objemu 3,9 miliardy eur, když plánovaný úpis činil čtyři miliardy eur. Výnos nakonec dosáhl -0,0122 procenta proti očekávaným 0,001 procenta.

Nervózní ze situace v eurozóně

Tento fakt poukazuje na nechuť investorů se více angažovat v nákupech jinde v důsledku obav z přetrvávající dluhové krize v eurozóně.

Podle mluvčího německé dluhové agentury Jörga Müllera je to na jednu stranu výhodné pro spolkové ministerstvo financí, které nemusí platit investorům výnos, na druhou stranu však tato skutečnost ukazuje na velmi nervózní trh, stejně jako v loňském roce.

Zatímco výnosy z dluhopisů periferních zemí eurozóny dosáhly v posledních měsících rekordní maxima - například Itálie stále prodává dluhopisy s desetiletým výnosem nad kritickou hranicí sedmi procent -, německé výnosy naopak klesly na rekordní minima.

„Německo je v současné době považováno za nejbezpečnější místo eurozóny, kde by se finanční prostředky mohly nacházet,“ uvedl analytik Padhraic Garvey z bankovní skupiny ING v Amsterodamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám