Hlavní obsah

Véčkaři by prý rádi změnu na vnitru

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) by se měl nově stát ministrem vnitra a vystřídat tak dosavadního šéfa resortu Jana Kubiceho. S tímto návrhem chtějí jít podle informací Práva představitelé VV na pondělní jednání koaličních lídrů kvůli církevním restitucím.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

Véčkaři už o víkendu oznámili, že chtějí navrhnout sloučení některých ministerstev. V hlavě mají sloučení právě Chalupova životního prostředí s ministerstvem pro místní rozvoj. Podle představ véčkařů by pak v čele sloučeného úřadu měl stanout jejich člen, dosavadní ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Šéf véčkařů Radek John odmítl na dotaz Práva sdělit podrobnosti, s kterými vyjednavači jeho strany na koaliční jednání půjdou. „Naše stanovisko se od soboty nezměnilo,“ řekl pouze.

Představitelé ODS a TOP 09 ale už o víkendu dali najevo, že návrh na slučování úřadů považují za populistický. Těžko proto předpokládat, že by na návrh véčkařů kývli. Tím spíš, že by mohlo jít o změnu na postu ministra vnitra. Kubiceho po odchodu Johna navrhl mezi šesticí dalších kandidátů premiér Petr Nečas (ODS), přičemž véčkaři s jeho jmenováním souhlasili. Ačkoli se často spekuluje o případném odvolání Kubiceho, podle informací Práva premiér nic takového nechystá.

Předseda vlády už v neděli poznamenal, že za návrhy VV na slučování ministerstev vidí spíše snahu otevřít znovu otázku personálních změn ve vládě. Podle něj ale není na podobné „dětinské hrátky“ čas ani prostor, připomíná ČTK.

Věci veřejné mají zřejmě s ministrem Kubicem problém, jelikož se v poslední době dostal do křížku s policejním prezidentem Petrem Lessym. Lessyho dosadil do funkce na návrh komise John. Ostatní strany, zejména ODS, nesly výměnu policejního prezidenta těžce. John vedl vnitro do loňského dubna, kdy se premiér rozhodl jej odvolat kvůli pochybnostem o napojení lidí z bezpečnostní agentury ABL na vnitro.

Výběr článků

Načítám