Hlavní obsah

V Británii prošetřují léčbu muže, který ubodal Češku

– Londýn
Novinky,

Britský systém veřejné zdravotní služby NHS začal v pátek vyšetřovat, jak je možné, že se psychicky nemocný Alexandros Mill Saunders, který po Vánocích zabil Češku v Kostarice, mohl odjet do zahraničí. Uvedl to list Daily Mail s tím, že v pondělí by měl stanout v Kostarice před soudem.

Foto: Reuters

Policisté odvádějí zatčeného mladíka.

Článek

Saunders byl považován za tak nebezpečného, že Interpol varoval středoamerické státy, že by tam mohl přijet.

Varování Interpolu bylo podle listu Daily Mail vydáno v souvislosti s neupřesněným incidentem v Číně, kde Saunders navštěvoval kurz bojových umění. Intrepol jej měl na seznamu kvůli držení střelných zbraní a výbušnin a kvůli sexuálně motivovanému útoku. Ten údajně neměl být jediný. [celá zpráva]

NHS nyní vyšetřuje, jaké odborné péče se dostávalo Saundersovi, který byl synem profesora angličtiny a psychoanalytičky zaměřené na dětskou sexualitu. Byť byl Saunders léčen, mohl se běžně pohybovat na veřejnosti. Kostarické úřady uvedly, že zřejmě trpěl schizofrenií.

NHS se ale brání, že Saunders nebyl odsouzen za žádný kriminální čin, nebyl ani na uzavřeném oddělení a nebyl ani léčen na základně soudního rozhodnutí.

Podle zdrojů listu Saunders hovořil při terapii o tom, že topil a škrtil kočky a měl zájem o násilnou pornografii. Údajně i v době hospitalizace kouřil skunk, zatímco další brali crack a pili brandy. I vražda měla být podle prvních zpráv spáchána pod vlivem drog. [celá zpráva]

Kostarika naopak řeší, jak je možné, že mohl vstoupit do země, když před ním varioval Interpol.

Když Saunders překročil kostaricko-nikaragujskou hranici, skončil na bio farmě Finca La Libertad. Tam byla jeho oběť jako dobrovolnice. I když on byl nezván a nijak svůj příjezd neavizoval, na farmě ho ubytovali. Dostal stan hned vedle své oběti. Tu ubodal patnácti ranami nožem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám