Hlavní obsah

Romney je pustý žvanil, řekl republikán, který s ním bojuje o nominaci

– Concord • Aktualizováno
Novinky,

Tvrdé výrazy padaly v neděli v debatě republikánských politiků, kteří usilují o nominaci do podzimních prezidentských voleb v USA. Útokům v Concordu v New Hampshire čelil zejména Mitt Romney, který velmi těsně vyhrál primárky v Iowě a v úterý má šanci uspět právě v New Hampshire.

Foto: ČTK/AP

Zleva Mitt Romney, Ron Paul a Newt Gingrich při televizní debatě v Concordu

Článek

Bývalý mluvčí republikánů ve Sněmovně reprezentantů Newt Gingrich se do Romneyho pustil tvrdě. Obvinil ho z „pustého žvanění“. Tím podle něj byla Romneyho slova, že v devadesátých letech opustil politiku, aby se věnoval jiným aktivitám. „Nejde mi o politickou kariéru. Mojí životní vášní je moje rodina, moje víra a moje zem,“ řekl pateticky Romney.

„(Politickou kariéru) jsi dělal celé roky a roky. Srovnej se s běžnými Američany,“ řekl Gingrich podle CNN a označil ho za „celkem bázlivého umírněného obyvatele Massachussetts“, kterému nastanou těžké časy, pokud bude zvolen.

Na úkor Romneyho si přisadil i Rick Santorum, který v Iowě prohrál jen o osm hlasů. [celá zpráva]

Položil řečnickou otázku, proč Romney neusiloval o obhájení postu guvernéra: „Proč jste to zabalil?“ Dával najevo, že na obhajobu neměl.

Romney se snažil nenechat se vyprovokovat, ale naběhl si, když se pustil do Jona Huntsmana, že byl za demokrata Baracka Obamy velvyslancem v Číně.

"Byl jsem kritizován guvernérem Romneyem. Kritizoval mě, když sháněl peníze pro kampaň, zatímco já vždy kladu na první místo práci pro svou zemi.“ Půdu připravil Romney Hunstmanovi právě svým výrokem, že jeho vášní je jeho zem.

Útok na Paula a Obamu

Republikáni se především utápěli ve vzájemných sporech, kdy Santorum napadl Rona Paula, že nikdy prosadil nic skutečně významného: „Jedním z důvodů, proč se lidem líbí ekonomický plán kongresmana Paula je ten, že z něj nikdy nebyl schopen nic uskutečnit. Byl zcela neschopný pracovat s kýmkoli, aby cokoli udělal.“

Jen Rick Perry zaútočil na skutečného protivníka republikánů, současného demokratického prezidenta Baracka Obamu. „Máme prezidenta, který je socialista. Nemyslím si, že naši otcové zakladatelé chtěli, aby naše země byla socialistickou zemí," řekl podle BBC.

Romney je favorit

Čtyřiašedesátiletý Romney by v New Hampshire mohl podle pátečního průzkumu televize NBC získat 42 procent hlasů. Třiapadesátiletého konzervativce Santoruma by v úterním hlasování mohlo podpořit 13 procent dotázaných, třetího muže iowských primárek, texaského kongresmana Rona Paula, 22 procent voličů.  Bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, který v Iowě skončil čtvrtý, může dosáhnout na devět procent hlasů, stejně jako Jon Huntsman.

Reklama

Výběr článků

Načítám