Hlavní obsah

VV chtějí sloučit ministerstva, podle Kalouska nápad přišel po těžkém vínu

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné v pondělí na jednání K9 navrhnou sjednocení některých ministerstev a úřadů, aby se ušetřily peníze na církevní restituce. Podle informací Novinek by se mělo jednat o ministerstvo pro místní rozvoj, které řídí Kamil Jankovský (VV) a ministerstvo životního prostředí, v jehož čele stojí Tomáš Chalupa (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake s předsedou VV a poslancem Radkem Johnem

Článek

„Na K9 nabízíme opatření k úsporám, navrhujeme zrušit, případně spojit vybrané finanční úřady a vybraná ministerstva“, řekl předseda strany Radek John. Podle se tím ušetří a peníze na restituce nepůjdou z kapes daňových poplatníků

„Budeme také požadovat prošetření kauzy Mostecké uhelné,“ dodal John.

„Nehodláme blokovat církevní restituce, chceme je dotáhnout do konce, ale schválením restitucí navyšujeme povinnou část státního rozpočtu, proto řešíme církevní restituce,“ uvedla místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Podle šéfa poslanců VV Víta Bárty je od loňského léta jasně patrné, že v koaliční smlouvě je slíbeno více, než je koalice schopna naplnit. Jako příklad uvedl resort dopravy a školství. „Ptali jsme se ministra financí, kde vzít peníze na církevní restituce, nedostali jsme jasnou odpověď. Snížením výdajů na úřady peníze můžeme získat,“ řekl Bárta. „Chceme centralizovat úřady, snížit počet ministerstev… Těšíme se na pana premiéra, jak budeme hledat konkrétní úspory,“ dodal Bárta.

Sobotka: je to populismus

„Máme konkrétní návrh na sloučení ministerstev, ale nejprve ho předložíme v koalici,“ uvedl John, podle informací Novinek se bude jednat o ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo životního prostředí.

Podle Přemysla Sobotky (ODS) jde o snahu VV se zviditelnit. „Je to z mého pohledu populismus,“ řekl Sobotka. Umí si představit zrušení například ministerstva kultury, ale to je podle Sobotky téma pro jinou dobu.

Občanstí demokraté podle předsedy jejich poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury úspory v centrální správě podporují, musí ale být efektivní. Důležitější je podle něj rušit agendy úřadů než jen jejich názvy.

Kalousek: je to výstřel od stolu

„Budu něco komentovat, až to bude konkrétní. Považuji to za zviditelňovací výstřel od stolu po několika lahvích těžšího vína,“ komentoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrh VV na slučování ministerstev.

Anketa

Podpořili byste návrh sloučit ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo životního prostředí?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 13883 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám