Hlavní obsah

Těm ženám jde jen o peníze, řekl šéf firmy na podvodné prsní implantáty

Novinky,

Šéf firmy PIP, která vyráběla prsní implantáty z technického silikonu, při výslechu na francouzské policii neprojevil žádnou lítost nad osudem žen, které je dostaly. Jean-Claude Mas uvedl, že nemá, co by řekl ženám, které dostaly implantáty, jež nesplňovaly standardy, a praskly jim. Ženy, které jej žalují kvůli prasklým náhradám, podle něj chtějí jen peníze. Uvedl to list Daily Telegraph s odvoláním na starší výslechy.

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas na nedatovaném policejním snímku. Po zakladateli firmy PIP, která dodávala závadné prsní implantáty, pátrá Interpol.

Článek

O ženách, které na něj podaly žalobu, uvedl už v roce 2010, že to udělaly protože „jsou buď psychicky nevyrovnané, nebo jsou to lidé, jimž jde o peníze“. Na dotaz, co by vzkázal, ženám, která jsou traumatizovány tím, že jim implantáty praskly a musely být vyjmuty, odpověděl: „Nic. Nemám, co bych jim řekl.“

Zdůraznil ale, že prsní implantáty jeho firmy nikdy nepředstavovaly zdravotní riziko. V implantátech byl použit průmyslový silikon, který nebyl určen pro zdravotnické účely a nebyl nijak otestován. Implantáty přitom byly náchylné k prasknutí.

V říjnovém prohlášení pro policii uvedl, že „vždy věděl, že silikon použitý v implantátech nebyl schválen pro zdravotnické použití“. Dodal, že „vědomě změnil složení, protože tento gel byl levnější a zvažoval se poměr cena výkon.“ Použil ho, aby měl vyšší zisky. A podle něj byl kvalitní a byl se svými produkty plně spokojen.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Vadný prsní implantát vyráběný ve Francii

Chemická analýza ukázala, že v prsních implantátech byly použity gely Baysilone, Silopren a Rhodorsil, které se normálně používají jako aditiva do paliv nebo při montáži potrubí.

Složení se tajilo od počátků

Už v roce 1993, tedy dva roky po založení firmy, vydal nařízení „utajit pravdu“ o obsahu prsních implantátů. Chtěl utajit jejich složení před německou kontrolou TÜV.

Vysvětlil také jak, se mu dařilo TÜV obalamutit: „TÜV ohlašoval své návštěvy deset dní předem. Byla to rutina. Nařídil jsem schovat všechny dokumenty o využití necertifikovaného gelu a zásobníky, kde byl, se musely schovat. Dělali jsme to 13 let bez jakýchkoli problémů."

Zpočátku šly implantáty jen na vývoz, protože se tento typ nesměl ve Francii používat, ale pak byly k mání i v zemi galského kohouta. I francouzským kontrolám se dařilo unikat, protože byly formální a předem avizované.

Podle něj 75 procent implantátů mělo gel míchaný ve firmě z průmyslového silikonu a 25 procent obsahovalo dražší schválený Nusil.

Foto: Profimedia.cz

Advokát postižených s nebezpečným implantátem

Podle bývalého technického ředitele firmy PIP stál v roce 2009 litr vlastního gelu pět eur, zatímco litr Nusilu přišel na 35 eur.

Počet prasklých náhrad později sloupl o 30 až 40 procent a firma ročně musela vyplatit odškodné 100 až 150 ženám.

Implantáty firmy PIP má 300 000 až 450 000 žen na celém světě. Ve Francii už 30 000 ženám doporučili, aby si je nechaly odoperovat. Británie o tom nyní jedná. V ČR se mají také vyjmout. [celá zpráva]

Silikonový gel sice nevyvolává rakovinu, ale pokud se dostane do těla, způsobuje alergické reakce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám