Hlavní obsah

Írán by mohl rozpoutat další globální recesi

Novinky, fia

Pokud Íránci splní svou hrozbu a zablokují Hormuzský průliv, a tím i frekventovanou trasu tankerů, které dopravují do světa ropu ze zemí Perského zálivu, očekává se, že ropné trhy zažijí cenový šok. A skokové navýšení cen ropy zpravidla předchází recesi, varuje analýza listu Guardian.

Foto: Fars News/Hamed Jafarnejad , Reuters

Íránský námořní velitel Habibulláh Sajjárí ukazuje na cíl během cvičení poblíž Hormuzského průlivu.

Článek

Ropný kartel OPEC nyní těží nejvíce suroviny od závěru roku 2008, Evropa je v těžké krizi, tempo globální ekonomiky zvolňuje, dolar zpevnil – to jsou okolnosti, které by normálně přispívaly k poklesu cen černého zlata. Skutečnost je ale jiná. Během prvních dní roku 2012 surová ropa výrazně podražila, severomořský Brent se pohybuje už na 113 dolarech za barel.

Důvod je zřejmý. Spojené státy a Evropská unie hrozí ropnými sankcemi proti Íránu. Washington a Brusel věří, že ve sporu o sporný íránský jaderný program je potřeba tvrdá akce. Ale zároveň zde existuje riziko škod, které mohou otřást už tak oslabenými ekonomikami vyspělého světa, varuje Guardian.

Írán je důležitým exportérem ropy, vyváží zhruba 2,3 miliónu barelů denně. Saúdská Arábie ujistila Západ, že pokryje jakékoliv výpadky dodávek z Íránu. Analytici Commerzbank ovšem upozorňují, že takové navýšení těžby by v podstatě znamenalo využití úplně všech kapacit největšího světového vývozce ropy. Když k tomu došlo naposledy v roce 2008, ceny vyletěly až ke 150 dolarům za barel.

Neposlušný Teherán

Západní země očekávají, že jejich krok přivede Teherán k poslušnosti, ale zatím se tak neděje. Naopak. Írán čile vyjednává s Čínou a Indií, kde hodlá najít nová odbytiště. Číňané to očekávali a tvrdě smlouvají. Co je ale důležitější, islámská republika naznačuje, že jako odplatu za ropné embargo zablokuje Hormuzský průliv v Perském zálivu, strategicky důležitou trasu, jíž proudí 70 procent veškeré produkce OPECu.

Přestože se zdá, že jde zatím jen o vyhrocenou siláckou rétoriku, stačil pouhý náznak problému s dodávkami blízkovýchodní ropy a obchodníci už hledají způsoby, jak se pojistit a zásobit se před případnými výpadky.

Konflikt by znamenal hlubokou recesi

V krátkodobém horizontu je velmi nepravděpodobné, že by se ceny ropy snížily na úroveň, která by odpovídala současnému stavu globální poptávky, tedy zhruba na 75 dolarů za barel. Naopak je zřejmé, že severomořská ropa typu Brent vyšplhá někam ke 120 dolarům.

V dlouhodobějším výhledu bude záležet zejména na tom, kdo zvítězí ve strategické hře nervů. Pokud budou Íránci natolik drsní, zablokují Hormuzský průliv, a budou tak riskovat vojenský střet se Západem, cena ropy může bez problémů vystřelit až ke 150 dolarům za barel.

To by letos nepochybně vedlo k hluboké globální recesi. Západní politici vsázejí na nižší inflační tlak a zvyšování reálných příjmů. Rozhodně nekalkulují se závažným ropným šokem. A jak vědí všichni ministři financí a bankéři jednotlivých centrálních bank, každá recese od roku 1973 měla jednoho společného jmenovatele – prudký nárůst cen ropy.

Reklama

Související články

Írán vyzkoušel raketu dlouhého doletu

Írán vyzkoušel v sobotu v rámci cvičení v Perském zálivu rakety dlouhého doletu. Oznámila to agentura Fars. Írán to ale popřel, že testy se chystají na...

Írán úspěšně otestoval několik raket

Íránská armáda v rámci námořních manévrů vyzkoušela v pondělí protilodní raketu s plochou dráhou letu. Nebylo uvedeno, jakého typu je. Podle agentury IRNA se...

Výběr článků

Načítám