Hlavní obsah

USA kvůli úsporám osekají armádu, ale stále má být nejlepší na světě

– Washington • Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC,

Americká armáda zeštíhlí o desítky tisíc svých příslušníků. Důvodem jsou plánované škrty v příštích deseti letech. Podrobnosti plánu zveřejnil ve čtvrtek americký ministr obrany Leon Panetta spolu s prezidentem Barackem Obamou.

Foto: Jim Young , Reuters

Ministr obrany USA Leon Panetta

Článek

"Ano, naše vojsko bude štíhlejší, ale svět musí vědět, že si Spojené státy udrží vojenskou převahu s ozbrojenými silami, které budou agilní, flexibilní a připravené čelit všem druhům a podobám hrozeb," řekl Barack Obama.

Americký prezident neuvedl, jak přesně se změní podoba ozbrojených sil a strategie. Je ale jasné, že se bude šetřit a půjde se cestou moderních technologií: „Zvolíme přístup, který udrží národ v bezpečí a naši armádu nejlepší na světě. Zajistíme ale naši bezpečnost s menšími konvenčními silami.“ Klíčové podle něj je, aby si USA udržely postavení vedoucí síly ve světě.

Pentagon čekají v následujících deseti letech škrty nejméně ve výši asi 450 miliard dolarů (devíti biliónů korun).  Mohou ale být o 500 miliard vyšší, když se nepodařilo kongresové komisi dohodnout se na úsporách.

Obama zmínil i ekonomické podmínky a nutnost řešit budoucnost ozbrojených sil s ohledem na ně: „Naší povinností je dívat se dopředu na budoucnost armády, když dáváme do pořádku rozpočet.“

Strategie musí být aktuální

Obama také zdůraznil, že změna strategie je nutná, aby reagovala na aktuální podobu dění ve světě: „Nemůžeme si dovolit obhajovat chyby z minulosti, kdy byla armáda špatně připravena na budoucnost, jako v druhé světové válce.“

Leon Panetta uvedl, že je nutné být připraven na boj s teroristy i se silami, které šíří zbraně hromadného ničení. „Násilný extremismus tu stále existuje a my se s ním potýkáme.“

Armády zemí s největším vojenským rozpočtem (podle BBC)
Zeměrozpočet v mld. USD.počet vojáků v tisícíchbojových letadeltankůponorekpozemních sil balistických raket
USA739,31 5693252630271450
Čína902 285166974007166
Británie63,7174220227110
Rusko52,79561439331065292
Indie31,91 3257843233150
Rozpočet Ruska a Číny je z odhadů Mezinárodního institutu pro strategické studie a je použit standardní kurs měn.
Británie a Indie mohou odpalovat balistické rakety z ponorek.

Současně ale uvedl, že je nutné se připravit na skutečnost nového rozložení sil v Asii, tedy de facto reagovat na vzrůstající sílu Číny. Panetta dodal, že se vše učiní proto, aby byly americké síly "ještě flexibilnější a připravené k nasazení kdekoli".

Podoba zeštíhlení není známa

Zatím ale nebude oznámeno, kolik lidí bude propuštěno a z jakých jednotek. Zřejmě půjde o deseti až patnáctiprocentní snížení stavu armády a námořní pěchoty. Podle expertů akce v Libyi ukázala, že není nutné, aby všude byly pozemní jednotky. I bez nich se dá vyhrát konflikt.

Naopak by měla být posílena vzdušná a námořní síla v Asii. Zřejmě tedy dojde k dalšímu stahování z Evropy.

Se škrty asi taky končí dlouholetá strategie vedení dvou válek současně.

Obama čeká kritiku

Obama si je vědom, že bude jeho plán kritizován z jedné strany jako nedostatečný, z druhé jako příliš radikální. Proto uvedl: „Rozpočet armády v posledních deseti letech rostl a v příštích deseti letech dále poroste. Je a bude vyšší než za Bushovy éry.“

Také se zmínil o tom, že armáda dosáhla řady úspěchů, když zvrátila válku v Iráku, udělala pokrok v Afghánistánu, byla zlikvidována hlava sítě al-Káida a připojila se ke spojencům, pomáhajícím lidu v Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám