Hlavní obsah

Japonec dal za obřího tuňáka rekordních 14,5 miliónu korun

– Tokio
Novinky, Jakub Kynčl

Bohatý japonský restauratér vydražil obřího tuňáka obecného za bezmála třičtvrtě miliónu dolarů. Kijoši Kimura zaplatil za rybu vážící 269 kilogramů přesně 736 500 dolarů, tedy v přepočtu asi 14,5 miliónu korun. Jde tak o rekordní sumu, za jakou byl kdy tuňák prodán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku se vydražil tuňák za rekordních 14,7 miliónu korunVideo: Reuters

 
Článek

Čtvrteční prodej tuňáka chyceného u severního Japonska překonal stávající rekord bezmála dvojnásobně. Kijoši Kimura vede tamější řetězec prodejen suši a rozhodl se, že jeho zákazníci musí ochutnat to nejlepší.

Pokud však přepočítáte cenu ryby na tamější měnu, jeden kilogram vychází asi na 210 tisíc jenů. To by znamenalo, že by jeden kousek suši vyšel asi tak na pět tisíc jenů, tedy asi 1310 korun. To však restauratér odmítá s tím, že jeden kousek bude prodávat v přepočtu asi za sto korun.

"Chtěl jsem toho nejlepšího tuňáka vyhrát proto, aby si ho mohli užít japonští zákazníci a ne někdo ze zahraničí," uvedl Kimura, který tak narážel na loňský rok, kdy nejluxusnějšího tuňáka koupil majitel restaurace z Hongkongu.

Dekády lovení této ryby však dovedly tohoto živočicha na pokraj vyhubení. Některé západní země volají po zákazu jeho lovu. Japonsko v současné době konzumuje tři čtvrtiny z celkového objemu, který se vyloví. Jde pro ně o důležitou ingredienci pro suši známou jako kuro maguro (černý tuňák). Gurmáni jej kvůli jeho vzácnosti nazývají černým diamantem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám