Hlavní obsah

Prodej aut v USA loni vzrostl, Japonsko hlásí propad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit/Tokio

Prodej aut ve Spojených státech se loni zvýšil o deset procent na 12,8 miliónu vozů. Naopak v Japonsku se za celý loňský rok trh propadl o více než 15 procent na 4,21 miliónu aut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejlépe si loni v USA vedl americký Chrysler, ve kterém má kontrolu italský Fiat, a jihokorejská automobilka Hyundai spolu se svojí dceřinou firmou Kia. Prodej Chrysleru a jihokorejských automobilek se zvýšil o 26 procent. Zhruba o 26 procent stoupl i prodej největší evropské skupiny Volkswagen.

Naopak vysoké ztráty postihly japonské automobilky Toyota Motor a Honda Motor kvůli výpadkům po březnovém zemětřesení, jejichž prodej se snížil o sedm procent.

Listopad a prosinec byly v USA nejsilnějšími měsíci v loňském roce a analytici očekávají, že růst prodeje bude pokračovat i v letošním roce, i když podle většiny velkých automobilek tempo růstu zpomalí.

Zemětřesení a záplavy učinily své

Pokud jde o Japonsko, zde ani mocný finiš v ke konci roku nezabránil celoročnímu poklesu kvůli výpadkům produkce v důsledku zemětřesení v Japonsku a záplav v Thajsku.

Prodeje silně klesaly od počátku roku a měsíční propady o více než 30 procent vykazovaly od březnového zemětřesní a ničivé přílivové vlny v průmyslové oblasti na sever od Tokia. Od října trh oživuje a roste meziročními tempy přes 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám