Hlavní obsah

Severokorejci tonuli v slzách, začal dvoudenní pohřeb milovaného vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

V severokorejském Pchjongjangu ve středu začal pohřeb diktátora Kim Čong-ila. Na počátku projela kolona vozů ulicemi, lemovanými tisíci truchlících obyvatel. Země údajně nařídila lidem, kteří pobývají v zahraničí, aby na pohřeb přijeli. Celý den v Pchjongjangu hustě sněžilo

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR se utápí v slzách, pohřbívá drahého vůdceVideo: Reuters

 
Článek

Pohřeb, který započal ve středu, se přesune i do druhého dne. Ve čtvrtek by podle státní agentury KCNA měl v poledne proběhnout smuteční obřad, který by ukončila dělová salva nebo tři minuty ticha. Nabalzamované tělo Kim Čong-ila nakonec bude trvale umístěno v mauzoleu Kumsusan, kde jsou vystaveny také ostatky jeho otce Kim Ir-sena.

Tam byla už předtím rakev s tělem několik dní vystavena a v mauzoleu také proběhla ve středu první část pietního obřadu. Kolona provázející pohřební vůz se poté vydala na několikahodinovou jízdu pchjongjangskými ulicemi, podél nichž stály podle odhadů až statisíce truchlících Severokorejců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

KLDR pohřbívá Kim Čong-ilaVideo: Reuters

Celou akci vysílala severokorejská státní televize. Pochmurné záběry pohřební kolony projíždějící zasněženou metropolí se střídaly se záběry lidí lemujících ulice. Pohled na televizní obrazovku ovšem často vyvolával pochybnosti o spontánnosti jejich emotivních projevů. Zatímco ženy a muži v prvních řadách pravidelně propukali v pláč, lidé v dalších řadách zachycených kamerou zachovávali klid.

Ve městě byly během akce rozestavěny autobusy s běžícími motory, aby se v nich truchlící v mrazu mohli ohřát, zatímco stovky stánků jim nabízely teplé sójové mléko a medem ochucenou vodu. To má podle státní agentury KCNA symbolizovat „láskyplnou péči“, kterou následník projevuje.

Obřad poznamenal "zázrak"

Podle rozhlasu navíc pohřeb vůdce poznamenal skutek "bílého ptáka podobného holubici", který na důkaz zármutku přírody oprášil sníh z Kimovy sochy v Pchjongjangu. Státní média už dříve informovala o přírodních zázracích v den Kimova skonu. [celá zpráva]

Pohřbu se rozhodla využít také severokorejská opozice, jejíž členové žijí v exilu v Jižní Koreji. Ti ve středu vyslali přes hranice letáky s výzvami k povstání proti vládnoucí severokorejské dynastii. Balóny s 200 tisíci brožurami směrem nad KLDR vypustila asi padesátka uprchlíků během shromáždění ve městě Padžu nedaleko severokorejské hranice.

Kim Čong-il zemřel minulou sobotu ve věku 69 let. Zpráva o jeho smrti byla zveřejněna až v pondělí. Také první záběry ze středečního pohřbu byly za hranicemi k dispozici až čtyři hodiny po jeho zahájení.

Foto: Reuters

Vojenský průvod za rakví Kim Čong-ila. Podél vozu jdou pozůstalí v čele s následovníkem Kim Čong-unem.

Čeká se na dojem z následníka

Agentura AFP označila za zajímavou nepřítomnost dvou bratrů následníka: nejstaršího Kim Čong-nama a prostředního Kim Čong-čula. Nebyli uvedeni mezi členy oficiálního výboru pro přípravu pohřbu, ani se neobjevili na snímcích z období smutku.

„Opomenutí dalších potomků zajišťuje přímou a jasnou cestu pro nástupnictví Kim Čong-una,“ podotkl Roger Cavazos, vědecký pracovník analytického Institutu Nautilus.

„Myslím si, že pro Severní Koreu bude pohřeb klíčovou příležitostí, jak vyslat signál o jednotě, odhodlání a podpoře Kim Čong-una,“ upozornil Mike Chinoy, dlouholetý zpravodaj CNN.

Foto: Reuters

Kolona aut s rakví projíždí Pchjongjangem.

Velká pozornost se zaměřila především na Čang Song-tcheka, který by coby Kim Čong-unův strýc mohl hrát roli jakéhosi regenta-dohlížitele spolu se svou vlivnou manželkou Kim Kjong-hi, mladší sestrou zesnulého vůdce. Čang, se také o víkendu – nejspíš poprvé – představil v generálské uniformě.

Silnou pozici má i náčelník generálního štábu Ri Jong-ho, který se v posledních měsících pravidelně objevoval na fotografiích z inspekčních cest obou Kimů.

Severokorejci o pohřbu předem podrobně neinformovali a žádné státní návštěvy nepřijímají. Jižní Korea předem avizovala, že oficiální delegaci nevyšle.

Prominentky bez hlubších dojmů

I He ho, bývalá první dáma Jižní Koreje, a Hjon Čong-un, šéfka firmy Hyundai, které byly spolu v Pchjongjangu soukromě kondolovat a krátce hovořily s Kim Čong-unem, se vrátily už v úterý. Jak prohlásily, setkání bylo příliš krátké, aby z něj měly hlubší dojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám