Hlavní obsah

Filipovou kondolencí do KLDR by se měla zabývat policie, žádá Pospíšil

Právo, luk, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se předseda KSČM Vojtěch Filip svým kondolenčním dopisem do Severní Koreje k úmrtí diktátora Kim Čong-ila zřejmě dopustil trestného činu. Očekává, že se věcí začnou zabývat příslušné orgány, tedy policie a státní zastupitelství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (uprostřed)

Článek

„My se domníváme, že (Filipova kondolence) za určitých okolností může naplňovat trestný čin vyjadřování sympatií k politickému hnutí potlačujícímu lidská práva,“ řekl v úterý Právu Pospíšil po poradě s právníky na ministerstvu spravedlnosti. Pospíšilův úřad zatím žádné kroky nechystá.

„Orgány činné v trestním řízení mají samy zkoumat skutečnosti, které by mohly být trestným činem. Je to všeobecně známá věc,“ poznamenal Pospíšil. Ministr by podle něj neměl přes média vysílat podněty k zahajování trestního řízení, dodal.

„Věříme v pokračování hrdinného boje“

Na internetu se objevil text soustrastného dopisu, jenž se odkazuje na severokorejskou státní tiskovou agenturu KCNA. Dopis napsaný Filipovým jménem byl zaslán do rukou Kimova syna a nástupce Kim Čong-una.

„Vážený soudruhu, s hlubokou lítostí jsem přijal smutnou zprávu, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zesnul. Vážili jsme si jeho obětavé práce pro blaho korejského lidu, pro zajištění bezpečnosti KLDR a pro mírové sjednocení Korejského poloostrova,“ píše se v dopise.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-il v pro sebe typickém dopravním prostředku - ve vlaku.

Podle Filipa „KSČM věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a dál povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší zemi. Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav,“ uzavírá Filip.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš podle svých slov Právu text dopisu nezná a bral jej pouze jako diplomatickou aktivitu. „My samozřejmě jako strana vnímáme, že v Severní Koreji není nějaký socialismus, rozvinutá společnost, mají obrovské problémy. Je to země, která je ekonomicky i sociálně ve značných problémech. Není to nějaký náš vzor,“ uvedl Dolejš.

Nešťastná provokace, soudí Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje za nešťastné, když jakýkoli politik udělá krok, který provokativně vybočuje ze zahraniční politiky jeho země.

„Na prvním místě by měla být především odpovědnost vůči vlastní zemi. Zdá se, že pan předseda Filip cítil mnohem větší odpovědnost ke komunistickému, stalinistickému hnutí, než k vlastní zemi. Na druhou stranu bych byl velmi nerad, kdyby byl kriminalizován, za to, že komukoli kondoloval,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám