Hlavní obsah

Kupolovité lampy inspirované slavným designem jsou opět v kurzu

Novinky, tnk

Kupolovité lampy vycházejí z podoby stolní lampy od designéra Wilhelma Wagenfelda. Ten svou slavnou lampu navrhl před více jak osmdesáti lety. Nyní se kupolovitá osvětlení dostala opět do módy a jsou součástí velmi moderně zařízených interiérů. Jejich zajímavostí je poloviční stínění, které vytvoří velmi působivou atmosféru.

Článek

Designér Wilhelm Wagenfeld svou slavnou lampu z niklu, stříbra a skla vytvořil pro dílny Bauhausu (školu a středisko designu) v Německu. Jeho kupolovitá lampa z roku 1924 tak získala příznačný název "Lampa Bauhaus" a je dodnes velkou inspirací pro soudobé designéry.

Kupolovité lampy ve stylu Bauhausu

Bauhaus měl jako umělecko-řemeslný styl spojit architekturu, design i umění v jednotu estetického celku. Cílem tohoto stylu bylo i nalézt pro umění uplatnění v praxi - ve skutečných interiérech. Bauhausu se také říká "ucelené umění", jeho cílem bylo předvést, že řemeslně dobře navržené objekty mohou mít funkci krásného umění.

V roce 1977 navrhl Ital Vico Magistretti (významný průmyslový návrhář a architekt dvacátého století) lampu inspirovanou tímto slavným designem. Nese název Atollo a Magistretti ji navrhl pro firmu O-Luce, která lampu dodnes nabízí.

Z oblíbeného designu vycházejí i lampy "Brasa", které prodává Ikea. I ty nesou jasné tvary stylu Bauhaus. Jejich plusem je praktický stmívač, který umožní nastavit intenzitu jasu podle potřeby. Autory lampy je kolektiv designérů - Nilsson, Preutz a Eliasson.

V obdobném stylu je navržena také "Dome Lamp" od společnosti Mater, která získala ocenění "Nejlepší stolní lampa roku 2009". Toto osvětlení má velmi robustní konstrukci a tvar polokoule. Design lampy je velmi nadčasový a vychází ze starších návrhů. Autorem je americký designér Todd Bracher.

Hliníková kupole stolní lampy je vyráběna v dánské továrně zkušenými řemeslníky.

Kupolovité lampy se hodí hlavně do minimalistických a moderních interiérů. Jejich barvu je vhodné sladit s dalšími doplňky v interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ušetřit při osvětlení interiéru

O tom, že už si běžně nekoupíme klasické žárovky o výkonu 100, 75 a 60 W se přesvědčíme v momentě, kdy je začneme shánět. Ve specializovaných prodejnách už je...

Výběr článků

Načítám