Hlavní obsah

Papež odsoudil na noční mši konzum a liberální myšlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Betlém
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. při tradiční noční mši v chrámu svatého Petra ve Vatikánu vyzval lidi, aby se odpoutali od třpytu konzumní společnosti a pýchy liberálního myšlení a splynuli s pokorou Ježíše Krista. Slavnostnímu obřadu přihlížely v bazilice a v přilehlém Svatopetrském náměstí tisíce lidí. Další milióny jej sledovaly u televizních obrazovek či poslouchaly u rozhlasových přijímačů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bohoslužba ve VatikánuVideo: Reuters

 
Článek

"Pokud chceme najít Boha, který se zjevil jako dítě, pak musíme slézt z koně našeho liberálního myšlení, odhodit své falešné jistoty, naši intelektuální pýchu," řekl Benedikt XVI. Čtyřiaosmdesátiletý papež pravidelně kritizuje zaměřování společnosti na hmotné statky na úkor duchovního rozjímání a pokračoval v tom i v sobotu: "Vánoce se staly komerčními svátky, jejichž oslnivý třpyt ukrývá tajemství Boží pokory."

Papež zároveň vyzval 1,1 miliardy katolických věřících, aby "se modlili za to, aby se zjevil paprsek Božího dobra všem těm, kteří musejí Vánoce trávit v chudobě, útrapách a jako uprchlíci".

Papež projevoval při svém příchodu určité znaky vysílení. Uvnitř baziliky se přesouval pomocí pohyblivé rampy, aby šetřil síly. Mše v posledních letech začíná již ve 22:00 s ohledem na vysoký věk Benedikta XVI, a nikoli až o půlnoci, jak velí tradice.

Foto: Max Rossi , Reuters

Papež celebruje mši v bazilice svatého Petra.

V sobotu v poledne přednese Benedikt XVI. z centrálního balkonu baziliky vánoční poselství a udělí tradiční požehnání Městu a světu (Urbi et Orbi).

V Betlémě volali po míru 

Latinský patriarcha Jeruzaléma, 71letý Fuád Tval, při tradiční půlnoční mši v Betlémě opět vyzýval k usmíření na Blízkém východě a v severní Africe: "Náš region prochází radikálními změnami, které dopadají na naši přítomnost a budoucnost. Nemůžeme přihlížet jako obyčejní diváci."

Zároveň řekl, že vkládá do rukou betlémského dítěte zejména osud mladých hledajících lepší budoucnost, kteří jsou plní legitimních požadavků a zároveň roztrpčení nad ekonomickou a politickou situací.

Tval pochválil vůdce Palestinců Mahmúda Abbáse za jeho neutuchající úsilí o dosažení spravedlivého míru na Blízkém východě a vyslovil jeho snaze o vznik samostatného palestinského státu plnou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám