Hlavní obsah

Švýcarsko zamítlo žádost ČR o připojení k procesu proti uhlobaronům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern
Aktualizováno

Švýcarský soud podle serveru Česká pozice zamítl žádost České republiky o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Podle serveru švýcarský soud kritizoval způsob komunikace českých úřadů. Ministerstvo financí ale tvrdí, že byla zamítnuta pouze jedna z možností, jak se soudu zúčastnit.

Foto: Martin Polák, Právo

Článek

Česko se k trestnímu řízení připojilo jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody po dlouhém otálení, uvádí server. Česká republika prý má deset dní na odvolání. Redaktor švýcarského deníku Le Temps Valere Gogniat, který o zamítnutí informoval, České pozici řekl, že se o zatím nezveřejněném rozhodnutí soudu dozvěděl od vysoce postaveného zdroje blízkého jednání. Oficiálně by prý měl soud svůj verdikt oznámit příští týden.

Švýcarský federální soud v Bellinzoně českou žádost o připojení k trestnímu řízení zamítl 19. prosince, tvrdí podle České pozice zdroj Le Temps. V rozhodnutí soudu se údajně píše, že "není možné, aby se Česká republika stala žalobcem" v případu MUS.

Zbývají ještě tři možnosti, tvrdí ministerstvo

„Nejedná se o zamítnutí civilní žaloby, kterou Ministerstvo financí podává na základě podkladů, které obdrželo od státního zastupitelství. Jedná se pouze o zamítnutí prominutí termínů definovaných v novém trestním zákoníku Švýcarské konfederace, který platí od 1. 1. 2011,“ ohradilo se ministerstvo financí.

Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba byla zamítnuta pouze jedna z celkem čtyř alternativ, jimiž se chce ČR k soudu připojit.

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 miliónů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách.

Praha prý váhala

O možnosti připojit se k řízení informovala švýcarská prokuratura české úřady už v roce 2006, a nikoliv až letos v září, jak tvrdí některé české úřady, cituje dnes deník Le Temps z rozhodnutí soudu. České úřady zaujaly "pasivní postoj" a "daly najevo svůj nezájem", uvádí Le Temps.

Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Premiér Petr Nečas dříve uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestním řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

Akcie MUS v letech 1997 a 1998 skupovala společnost Investenergy, která v Česku zastupovala skupinu Appian Group. Nakonec získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července 1999 jí vláda Miloše Zemana prodala i zbylý podíl - 46,29 procenta za 650 miliónů korun. Švýcaři podle týdeníku Respekt dospěli k závěru, že manažeři MUS získali majoritní i státní podíl ve společnosti za její vlastní peníze. Zpronevěřili prý miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám