Hlavní obsah

Policie zadržela bývalého ředitele ŘSD Laušmana

Aktualizováno

Policie obvinila tři bývalé zaměstnance Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli nevýhodnému pronájmu pozemků, při němž měla vzniknout škoda několik stovek miliónů korun. Jedním z nich je i bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Dva bývalí manažeři jsou obviněni z přijetí úplatku, třetím obviněným je bývalý právník firmy.

Jedním ze zadržených je podle informací Práva bývalý ředitel ŘSD Laušman. Ten z postu generálního ředitele ŘSD odešel po pěti letech v roce 2007 po dohodě s tehdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS). Důvody odchodu ani jedna ze stran neuvedla.

"V současné době se jedná pro Ministerstvo dopravy o zcela novou informaci. Dle zpráv, které máme k dispozici, probíhá v této věci policejní vyšetřování. Do doby, než se seznámíme s oficiálními informacemi o zadržení některých bývalých manažerů a zaměstnanců ŘSD, nemůže MD tuto záležitost komentovat," řekla mluvčí ministerstva dopravy Květa Kočová.

Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a všechny také pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Detektivové odhadují škodu na několik set miliónů korun.

Úplatek přes 15 miliónů korun

Policie obvinila rovněž majitele dvou obchodních společností, který podle kriminalistů jednomu z bývalých manažerů poskytl úplatek přes 15 miliónů korun. Sdělil to ve čtvrtek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení (čerpací stanice, odpočívadla) na dálnicích D47 a D5.

"Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 miliónů korun," uvedl Ibehej. Podle něho tuto částku inkasovaly firmy na úkor státu.

Majitele dvou společností policie stíhá pro trestný čin podplácení a porušování povinností při správě cizího majetku. Jeden z nich je podezřelý z toho, že v letech 2005 a 2006 dal jako úplatek za uzavření smluv jednapadesátiletému bývalému manažerovi ŘSD 15 miliónů korun, jejichž úhrada byla zajištěna směnkami s prodlouženou splatností.

Kromě toho prý uvedenému manažerovi ŘSD zajistil vlastnictví bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 miliónu korun. Při domovních prohlídkách policisté zajistili několik miliónů korun v hotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám