Hlavní obsah

Zemřel Kim ve vlaku, nebo doma v posteli? Jihokorejci si nejsou jistí

Pochyby nad tím, co tvrdí oficiální severokorejské zdroje o okolnostech úmrtí Kim Čong-ila, vzrůstají. Podle zjištění jihokorejské rozvědky Kim nezemřel ve vlaku, v plné práci na cestě po vlasti, kdy měl být stižen infarktem, nýbrž někde úplně jinde, pravděpodobně doma v posteli.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-il nastupuje do svého vlaku. Snímek byl pořízen letos v srpnu během Kimovy návštěvy Ruska.

Článek

Podle informací Severokorejců Kima zastihla smrt v sobotu v 8:30 ve vlaku, kterým měl od minulého pátku do neděle cestovat po zemi. Jihokorejští špioni však zjistili, že v těchto dnech vlak stál na nádraží a v pohybu rozhodně nebyl.

„Na základě fotografií z amerických satelitů můžeme potvrdit, že Kimův osobní vlak stál v Pchjongjangu,“ řekl šéf rozvědky Won Sei-hoon, citovaný jihokorejským deníkem Chosun Ilbo. Vlak stál ve stanici od pátku do neděle.

„O Kimově pohybu jsme věděli do čtvrtka, od pátku jsme jej už nemohli lokalizovat,“ pokračoval Won. „Existují informace poukazující na to, že v neděli ráno chtěl někam jet, ale zemřel,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Kimův opancéřovaný vlak

Jihokorejci mají rozdílné informace

Představitelé armády však tvrdí, že Kimův vlak v inkriminovaných dnech v pohybu byl.

„Díky své informační síti můžeme určit, které vlaky projížděly jakými stanicemi. Na základě této sítě jsme došli k názoru, že se vlak pohyboval.“ Tuto informaci potvrdil i jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-jin. Podle něj však není jisté, že se severokorejský vůdce ve vlaku nacházel.

Jak prohlásil předseda výboru tajných služeb Kwon Young-se, závěry rozvědky ohledně tvrzení, že se Kimův vlak nepohyboval, nejsou definitivní a bylo by předčasné činit nějaká veřejná prohlášení o záměrných dezinformacích ze strany Severní Koreje. Podle něj je nutné podložit výsledky sledování severokorejských cílů efektivnější kooperací mezi jednotlivými složkami jihokorejské rozvědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám