Hlavní obsah

Demonstranty hoďte do Hitlerových spaloven, vyzval egyptský generál

Káhira

Pozdvižení nejen v Egyptě vyvolal penzionovaný generál a poradce armádní nejvyšší rady, která dočasně vede zemi, Abdelmoneim Kato. Na adresu demonstrantů v ulicích prohlásil, že někteří z nich by si zasloužili upálení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie brutálně mlátí demonstrantky v EgyptěVideo: Reuters

 
Článek

„Jsou to děti z ulice, které si zaslouží být vhozeny do Hitlerových spaloven,“ prohlásil generál. Okamžitě vyvolal pobouření. Prezidentský kandidát a bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej prohlásil, že takové prohlášení je důkazem „scestného kriminálního stavu mysli“. Protestovaly také humanitární organizace či americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Největší demonstrace žen v novodobých dějinách

Nové protesty proti vládnutí armády v Egyptě trvají pět dnů v řadě. V úterý v centru Káhiry protestovalo několik tisíc žen proti brutálnímu zákroku bezpečnostních sil vůči protestujícím něžného pohlaví z předchozích dní. V neděli svět obletěly záběry, na nichž skupina policistů vysvléká a bije na ulici ženu.

Foto: Stringer, Reuters

Egyptští vojáci tloukli na ulicích před svědky a kamerami i ženy.

„Egyptské dívky jsou tady“ a „Odtáhněte mě, vysvlečte, potřísní mě krev mých bratří,“ skandoval dav a dožadoval se přítomnosti nejvyššího armádního velitele, polního maršála Muhammada Husajna Tantávího.

Historici událost označili za největší demonstraci žen v moderních dějinách země a nejvýznamnější od protestního pochodu proti britské koruně v roce 1919.

Organizátoři přitom původně počítali s účastí necelých tří stovek žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám