Hlavní obsah

Praha a další města zvažují přejmenovat po Havlovi některou ulici či náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla by v budoucnu mohly nést ulice či náměstí v některých českých městech. Například hradecká radnice zvažuje, že by po Havlovi pojmenovala jedno z náměstí. Ústecký primátor dokonce navrhl přejmenovat centrální náměstí, ale prozatím to zatrhli radní ODS. O tom, že by některé z veřejných prostranství mohlo nést Havlovo jméno, uvažují i radní hlavního města.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Se jménem Václava Havla je spojen také dům na Rašínově nábřeží v Praze, v němž bývalý prezident strávil velkou část života (vedle Tančícího domu).

Článek

Na hradecké radnici se objevil návrh, aby se náměstí Svobody v centru města přejmenovalo na náměstí Václava Havla. „O návrhu budou v lednu rozhodovat radní, následně přejmenování musí odsouhlasit i zastupitelé,“ řekla v úterý mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková.

Primátor Ústí chce přejmenovat Kostelní náměstí

Po prvním českém prezidentovi by se mohlo jmenovat i nynější Kostelní náměstí v centru města Ústí nad Labem. Na úterním jednání radních to navrhl primátor města Vít Mandík (ČSSD), návrh se ale na pořad jednání nedostal, zařazení do programu odmítli radní za ODS.

„V užším kruhu jsme se shodli, že by to mělo být právě Kostelní náměstí. Kvůli hlasům ODS ale nebyl tento bod zařazen na program jednání rady. Proč, to ale nezdůvodnili,“ řekl Mandík s tím, že se pokusí bod prosadit na dalším jednání rady 19. ledna, případně ho rovnou navrhnout zastupitelstvu, které přejmenování musí schválit. To bude zasedat až v březnu. O návrhu chce ČSSD jednat i s ostatními zastupitelskými kluby. Podporu chce hledat tedy i u opozice.

V Ústí od posledních voleb vládne koalice ČSSD a ODS s podporou Sdružení zdraví sportu prosperity. Sociální i občanští demokraté mají v radě po pěti členech, sdružení sportovců pak jednoho. V koalici to velmi skřípe, radní se neshodli ani na rozpočtu, město proto příští rok začne s rozpočtovým provizoriem. Obě hlavní strany ale dodávají, že v koalici chtějí vydržet až do konce volebního období.

Praze se nechce měnit lidem adresy

Také vedení Prahy se bude zabývat tím, zda by některá z pražských ulic mohla nést Havlovo jméno. „Bude se tím co nejdříve zabývat místopisná komise,“ řekl novinářům náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle Hudečka je ale problém, že všechny ulice a prostranství v centru města už své jméno mají. „A ono není jednoduché ulici přejmenovat, protože měníte adresy lidem,“ poznamenal Hudeček.

Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) by rada města určitě podpořila návrh, aby se po zesnulém prezidentovi pojmenovalo pražské ruzyňské letiště, jak navrhuje režisér Fero Fenič. O tom ale nemůže rozhodnout město, letiště totiž patří státu. [celá zpráva]

Lidovci ale mají jasno, která pražská ulice by se měla po Havlovi pojmenovat. „Z historie víme, že ulice Revoluční změnila své jméno už několikrát. Název Revoluční si nese od února roku 1919 jako připomínku událostí dne 28. října 1918. Jenže to už dnes ví málokdo a název Revoluční vyvolává různé konotace. Proto si myslíme, že právě tato ulice by mohla s hrdostí nést jméno Václava Havla,“ uvedli v tiskové zprávě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Pavel Svoboda.

S životem Václava Havla a jeho rodiny je spojeno několik míst v Praze, například palác Lucerna u Václavského náměstí či dům na Rašínově nábřeží, v kterém bývalý prezident strávil velkou část života. V restituci získali bratři Havlové také barrandovské terasy, plány na jejich rekonstrukci se ale nepodařilo realizovat. Areál byl před lety prodán. [celá zpráva]

Související články

Výběr článků

Načítám