Hlavní obsah

V pátek v poledne má Česko na minutu ztichnout

V souvislosti s uctěním památky bývalého prezidenta Václava Havla se v pátek v poledne připojí k pietní minutě ticha většina velkých podniků a institucí. Zastavit se má například veřejná hromadná doprava v Praze, omezí se ale také provoz na pokladnách některých obchodů a na přepážkách bank, velké firmy zastavují výrobu.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Lidé se svíčkami a květinami stále uctívají památku bývalého prezidenta Václava Havla.

Článek

Vláda už v pondělí vyzvala obyvatele země, aby v pátek v poledne uctili Havlovu památku minutou ticha.

Zastaví se tak například výroba ve Škodě Auto. „Po dohodě se zaměstnanci tímto způsobem uctíme jeho památku,“ uvedl mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler.

Na minutu přeruší provoz pražská MHD, informovala mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová. Dopravní podniky v ostatních velkých městech v úterý večer ještě o této možnosti teprve jednaly.

Také obchodní řetězce se chystají uctít exprezidentovu památku. "Vyzveme naše členy, aby se v rámci svých možností k minutě ticha připojili," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, podle kterého by se v mnoha obchodech měl v pátek na minutu zastavit provoz, a to včetně pokladen. Na začátek pietní akce upozorní podnikovým rozhlasem pracovníci prodejen, kteří vyzvou zákazníky, aby na minutu přestali nakupovat.

Generální zkouška smutečního průvodu Video: Novinky

Minutu ticha v pátek plánují zorganizovat například hypermarkety Interspar a supermarkety Spar. "K akci se určitě připojíme," potvrdil generální ředitel obchodního řetězce Spar Česká obchodní společnost Martin Ditmar.

Pieta na přepážkách

V pátek přesně v poledne se podle mluvčí České pošty Marty Selicharové připojí k uctění Havlovy památky minutou ticha všichni zaměstnanci České pošty.

Páteční pietu bude minutou ticha maximálně respektovat také Česká spořitelna. "Nicméně pokud budou v pobočkách v této době klienti trvat na poskytnutí servisu, tak jim vyjdeme vstříc," řekla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Omezení v provozu nechystá ani ČSOB. Památku ale uctí minutou ticha a na budově ústředí a dalších vybraných budovách budou vyvěšeny smuteční vlajky. Také na pobočkách, kde to bude možné, si připomeneme památku Václava Havla vystavením smuteční fotografie, doplnila mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

ČEZ ruší oslavy

"Počítáme s tím, že zaměstnanci uctí minutou ticha památku bývalého prezidenta, pokud to charakter jejich práce bude umožňovat - s ohledem na nepřetržitý provoz spojený s dodávkou elektřiny," řekl ČTK mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Během státního smutku budou na provozech vyvěšeny černé vlajky a nebudou pořádány žádné oslavy, dodal.

Minutou ticha v pátek v poledne a vyvěšením státní vlajky na půl žerdi se k třídennímu státnímu smutku připojí i Jaderná elektrárna Temelín, budějovický Budvar a další velké podniky na jihu Čech.

Také pražská burza se symbolicky připojí minutou ticha k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Stane se tak v pátek ve 12:00. Burzovní systém zůstane ale otevřen, řekl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Všechny kanály skupiny Nova v pátek ve 12:00 odvysílají pietní minutu ticha. Program ČT24 bude v pátek vysílat v přímém přenosu smuteční obřad ve svatovítské katedrále. Přenos by měl začít přílety zahraničních hostů a bude pokračovat převozem rakve s ostatky Václava Havla z Vladislavského sálu do katedrály svatého Víta, kde začne v pravé poledne zádušní mše. Zazní rovněž 21 dělostřeleckých salv. Přenos bude moderovat Daniel Takáč nebo Václav Moravec. Přímý přenos smutečních událostí, které se budou konat ve středu a v pátek, bude vysílat také Český rozhlas.

Státní smutek poprvé po útocích na USA

V souvislosti s Havlovým úmrtím vyhlásila vláda od 21. do 23. prosince státní smutek. Je to poprvé od 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s lidmi postiženými teroristickými útoky na USA z 11. září. V celé zemi se v poledne rozezvučely sirény a kostelní zvony, lidé drželi tři minuty ticha, státní vlajka na veřejných a úředních budovách byla na půl žerdi. Vláda také doporučila, aby organizace zvážily konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh pietního dne.

Den smutku, pro který podle zvyklostí neplatí tak přísná kritéria jako pro státní smutek, byl v ČR vyhlášen naposledy na víkend 17. a 18. dubna 2010. Země tímto krokem uctila památku polského prezidenta Lecha Kaczynského a dalších významných občanů Polska, kteří zemřeli při havárii vládního speciálu na letišti v západoruském Smolensku. V sobotu v poledne byla vyhlášena minuta ticha, po oba víkendové dny byly vlajky na půl žerdi na všech veřejných a úředních budovách a vláda vyzvala organizátory kulturních či sportovních akcí, aby zvážili vhodný způsob, jak oběti uctít.

Anketa

Drželi jste v pátek v poledne minutu ticha?
ano
63 %
ne
37 %
Celkem hlasovalo 45508 čtenářů.

Výběr článků

Načítám